Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Ένταξη στην ΕΕ σε έξι χρόνια θέλει ο Ποροσένκο

Τη στρατηγική του για την προετοιμασία της Ουκρανίας για την υποβολή αίτησης ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει σήμερα ο πρόεδρος της χώρας.

Ουκρανία: Ένταξη στην ΕΕ σε έξι χρόνια θέλει ο Ποροσένκο

Ένα ευρύ σχέδιο κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο την υποβολή αίτησης για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε έξι χρόνια, παρουσιάζει σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία-σταθμό για τη σύσφιξη των σχέσεων με την ΕΕ στις 16 Σεπτεμβρίου, αν και η εφαρμογή του εμπορικού μέρους της συμφωνίας αποφασίστηκε να καθυστερήσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2016, προκειμένου να καθησυχαστεί η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει ότι το Σύμφωνο θα πλήξει τις αγορές της.

Mιλώντας σε ουκρανούς δικαστές, ο Ποροσένκο δήλωσε επίσης ότι για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, τις τελευταίες 24 ώρες δεν αναφέρθηκαν ούτε νεκροί, ούτε τραυματίες στον πόλεμο με τους φιλορώσους αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας, κάτι που δείχνει ότι η εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου «επιτέλους αρχίζει να αποδίδει».

«Θα παρουσιάσω το όραμά μου για την ανάπτυξη της Ουκρανίας, την στρατηγική μας για την περίοδο έως το 2020», δήλωσε ο Ποροσένκο, αναφερόμενος στη συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα.

«Η στρατηγική προβλέπει 60 διαφορετικές μεταρρυθμίσεις και ειδικά προγράμματα, που θα προετοιμάσουν την Ουκρανία για την υποβολή αίτησης ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε έξι χρόνια», συμπλήρωσε.

Ο Ποροσένκο προσπαθεί να διατηρήσει τη χώρα του σε πορεία ενοποίησης με την Ευρώπη, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Ρωσίας. Η Ρωσία αντιτίθεται επίσης σθεναρά σε μια ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ (αν και τόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν σχεδιάζουν να προτείνουν ένταξη του Κιέβου).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v