Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Iρλανδία: Άλμα 25% στις τιμές των κατοικιών στο Δουβλίνο

Οι τιμές των κατοικιών σε όλη την χώρα αυξήθηκαν 2,3% τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ήταν 14,9% υψηλότερες σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013.

Iρλανδία: Άλμα 25% στις τιμές των κατοικιών στο Δουβλίνο

Oι τιμές των κατοικιών στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας αυξήθηκαν τον Αύγουστο με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχειών, πυροδοτώντας φόβους για μια νέα φούσκα.

Η στατιστική υπηρεσία της χώρας ανέφερε την Τετάρτη πως οι τιμές των κατοικιών σε όλη την χώρα αυξήθηκαν 2,3% τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ήταν 14,9% υψηλότερες σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013. Όπως μεταδίδει η WSJ, πρόκειται για την μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2007.

Στην περιοχή του Δουβλίνου, οι τιμές ανέβηκαν 25,1% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας την μεγαλύτερη άνοδο από τότε που η στατιστική υπηρεσία ξεκίνησε την καταγραφή των στοιχείων πριν από δέκα χρόνια.

Η οικονομία της Ιρλανδίας αναπτύχθηκε με εντυπωσιακό ρυθμό το πρώτο εξάμηνο του 2014, με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα να δείχνουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,7% το δεύτερο τρίμηνο.

Ωστόσο το ποσοστό ανεργίας παραμένει υψηλό και οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί ακόμα, γεγονός που οδηγεί σε φόβους ότι οι τιμές των κατοικιών δεν είναι βιώσιμες.

Στο παρελθόν η ιρλανδική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει την αύξηση στις τιμές των κατοικιών ως ένδειξη ότι η χώρα ανακάμπτει από την στεγαστική φούσκα του 2008 που οδήγησε σε κατάρρευση τις ιρλανδικές τράπεζες και έφερε τη χώρα κοντά στη χρεοκοπία. Αλλά οι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν αναγνωρίσει επίσης ότι η πρέπει να αυξηθούν οι κατασκευές νέων κατοικιών και κάλεσε τον περασμένο μήνα την «bad bank» ΝΑΜΑ να διαδραματίσει έναν νέο ρόλο στην χρηματοδότηση των κατασκευών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v