Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Βουτιά του Ifo στο 104,7 το Σεπτέμβριο

Έντονος προβληματισμός για την πορεία της γερμανικής οικονομίας. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης βούλιαξε στο 104,7 ενώ περίμεναν 105,7. Στασιμότητα στο γερμανικό ΑΕΠ βλέπει το Ifo για το γ' τρίμηνο.

Γερμανία: Βουτιά του Ifo στο 104,7 το Σεπτέμβριο

Σημαντική επιδείνωση καταγράφεται στο κλίμα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του οικονομικού ινστιτούτου Ifo "βούλιαξε" το Σεπτέμβριο στο 104,7 από 106,03 τον προηγούμενο μήνα. 

Ο δείκτης ξεπέρασε και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές προέβλεπαν κατά μέσο όρο επιδείνωση, αλλά μόλις στο 105,7. 

Αυτό που έχει σημασία είναι πως ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών ήταν οριακά υψηλότερος των προσδοκιών, στο 110,5 έναντι 110,2 που προέβλεπαν οι αναλυτές σύμφωνα με το Reuters. Η μεγάλη διαφορά διαπιστώνεται στο δείκτη προσδοκιών που κατρακύλησε το Σεπτέμβριο στο 99,3 έναντι πρόβλεψης στο 101,2.

Ο επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης του Ifo εξηγεί πως οι βασικές πηγές προβληματισμού είναι η κατάσταση στην οικονομία της ευρωζώνης και η ουκρανική κρίση. Οι πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα αεροπορικά χτυπήματα των ΗΠΑ στη Συρία δεν έχουν επηρεάσει το δείκτη Ifo Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος επεσήμανε πως προβλέπει στασιμότητα για τη γερμανική οικονομία κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους (μετά τη συρρίκνωση κατά 0,2% για το γερμανικό ΑΕΠ το β΄τρίμηνο). 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v