Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Βελτίωση του δείκτη PMI τον Σεπτέμβρη

Στο 54 αυξήθηκε ο γερμανικός δείκτης PMI τον Σεπτέμβριο, μετά την απροσδόκητη πτώση του προηγούμενου μήνα, "δείχνοντας" αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% το γ' τρίμηνο. Αύξηση δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών, αλλά πτώση -λόγω Ουκρανίας- στην μεταποίηση.

Γερμανία: Βελτίωση του δείκτη PMI τον Σεπτέμβρη

Ο ιδιωτικός τομέας της Γερμανίας επεκτάθηκε για 17ο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν λίγο νωρίτερα, δείχνοντας πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επεκτάθηκε το γ' τρίμηνο, μετά την απροσδόκητη συρρίκνωσή του το β' τρίμηνο.

Ο δείκτης PMI του Markit, ο οποίος παρακολουθεί τους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών, που αντιπροσωπεύουν τα δυο τρίτα της οικονομίας, αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο στο 54,0 από 53,7 τον προηγούμενο μήνα.

«Η γερμανική οικονομία συνεχίζει να κινείται σε λογικό ρυθμό ανάπτυξης, όμως δεν είναι με κανέναν τρόπο εντυπωσιακός. Υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσε να αποδυναμωθεί περαιτέρω», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Markit, Chris Williamson.

Η εμπιστοσύνη μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δυο ετών, κάτι που σύμφωνα με τον Williamson ενδέχεται να οφείλεται εν μέρει στην ουκρανική κρίση.

Σε γενικές γραμμές, ο δείκτης PMI υποδηλώνει πως η γερμανική οικονομία θα αυξηθεί κατά 0,4% το γ' τρίμηνο.

Ωστόσο, η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε περισσότερο απ' ότι τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να προχωρούν σε προσλήψεις. Ο PMI του τομέα υπηρεσιών αυξήθηκε στο 55,4 από 54,9 τον Αύγουστο.

Ο αντίστοιχος δείκτης στον τομέα της μεταποίησης υποχώρησε στο 50,3 από 51,4 τον προηγούμενο μήνα. Στην μεταποίηση κατεγράφη ο βραδύτερος ρυθμός ανάπτυξης από τον Ιούνιο του 2013, ενώ οι επιχειρήσεις του κλάδου αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε περικοπές θέσεων εργασίας για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, λόγω της μείωσης των εγχώριων παραγγελιών και της αποδυνάμωσης των παραγγελιών από το εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v