Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζική φυγή Κούρδων της Συρίας προς την Τουρκία

Κούρδοι πολιτικοί στην Τουρκία απευθύνουν έκκληση σε νεαρούς κούρδους να κινηθούν προς την πόλη Κομπανί της Συρίας προκειμένου να βοηθήσουν τους εκεί Κούρδους να αναχαιτίσουν το Ισλαμικό Κράτος. Αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων.

Μαζική φυγή Κούρδων της Συρίας προς την Τουρκία

Περισσότερου από 130.000 Κούρδοι της Συρίας έχουν περάσει τα σύνορα της Τουρκίας τις τελευταίες τρεις ημέρες, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, και οι τουρκικές αρχές προετοιμάζονται για είσοδο ακόμα περισσότερων, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νουμάν Κουρτουλμούς.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο, που είναι μια εισροή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Κουρτουλμούς.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την συνοριακή κουρδική πόλη Κομπανί και τα γύρω χωριά, ενώ κάτοικοι της περιοχής έλεγαν πως οι μαχητές εκτελούν ανθρώπους όλων των ηλικιών στις πόλεις που έχουν καταλάβει, προκειμένου να δημιουργήσουν κλίμα φόβου και δουλικής υπακοής.
Κούρδοι πολιτικοί στην Τουρκία επανέλαβαν την έκκλησή τους προς τα άτομα νεαρής ηλικίας στα νοτιοανατολικά της χώρας να κινηθούν προς την Κομπανί προκειμένου να βοηθήσουν τους εκεί Κούρδους να αναχαιτίσουν το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο συνεχίζει την προέλασή του σε Συρία και Ιράκ.

«Το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει την προέλασή τους. Από κάθε μέρος που περνούν, σκοτώνουν, τραυματίζουν κα απαγάγουν ανθρώπους. Πολλοί αγνοούνται και πιστεύουμε πως απήχθησαν», δήλωσε στο Reuters ο γιατρός Ουελάτ Αβάρ. «Χρειαζόμαστε επειγόντως φάρμακα και εξοπλισμό για εγχειρίσεις. Έχουμε πολλές απώλειες... το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε πολλούς ανθρώπους στα χωριά. Αποκεφάλισαν δυο ανθρώπους, το είδα με τα ίδια μου τα μάτια», συμπλήρωσε.

Κούρδος πολιτικός από την Τουρκία που επισκέφθηκε την Κομπανί το Σάββατο μετέφερε παρόμοιο μήνυμα αναφορικά με τις τακτικές των Σουνιτών μαχητών. «Αυτό είναι περισσότερο επιχείρηση γενοκτονίας παρά πόλεμος... Πηγαίνουν στα χωριά και αποκεφαλίζουν έναν ή δυο ανθρώπους και δείχνουν τα κεφάλια τους στους χωρικούς», δήλωσε στο Reuters ο βουλευτής του φιλοκουρδικού τουρκικού κόμματος HDP, Ιμπραϊμ Μπινιτσι, ο οποίος κάλεσε για διεθνή παρέμβαση.

Σημειώνεται ότι το PKK κατηγορεί την Τουρκία ότι στηρίζει κρυφά το Ισλαμικό Κράτος στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την καταστολή της κουρδικής μαχητικότητας, αλλά και ότι η Άγκυρα συνεργάζεται στην επίθεση στην Κομπανί, κατηγορίες τις οποίες αρνείται η Τουρκία.

Οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και έχουν δηλώσει προετοιμασμένες να επεκτείνουν τις επιθέσεις στη Συρία, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο πότε ή που θα συμβεί κάτι τέτοιο. Η αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, δήλωσε χθες ότι άλλες χώρες είναι πρόθυμες να ενωθούν με την Ουάσινγκτον για την έναρξη αεροπορικών επιθέσεων στη Συρία κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, σημειώνοντας όμως πως τα κράτη αυτά θα ανακοινώσουν από μόνα τους ποιες θα είναι οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις τους έναντι της συμμαχίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v