Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκοτία: Επικρατεί το «όχι» στην ανεξαρτησία

Υπέρ της παραμονής στη Μεγάλη Βρετανία ψήφισαν οι Σκοτσέζοι όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα από το δημοψήφισμα σε 25 από τις 32 περιοχές. Ομαλά κύλησε η εκλογική διαδικασία. Πάνω από το 85% η συμμετοχή. Ράλι στη Στερλίνα.

Σκοτία: Επικρατεί το «όχι» στην ανεξαρτησία

Επικρατεί το «όχι» στην ανεξαρτησία της Σκοτίας στα πρώτα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν. Οι πρώτες 25 περιοχές, από τις 32 συνολικά, που αντιστοιχούν στο 71,4% των ψηφοφόρων έδειξαν ότι κατά της απόσχισης ψήφισε το 54,3% και υπέρ της ανεξαρτησίας το 45,7%, με τη συμμετοχή να φτάνει στο 85%. Το όχι προηγείται με 220 χιλιάδες ψήφους.

Η πρώτη περιοχή που έδωσε αποτελέσματα ήταν το Clackmannanshire, όπου το «όχι» ψήφισαν 19,036 και το «ναι» 16,350. Yπέρ της παραμονής ψήφισε επίσης το Comhairle nan Eilean Siar με ποσοστό 53,42% αλλά και το Angus με ποσοστό 56,3%.

Στο East Lohian οι Σκοτσέζοι ψήφισαν κατά της ανεξαρτησίας σε ποσοστό 61,72%, ενώ και στο Falkirk το 53,47% των ψηφοφόρων τάχθηκε κατά της απόσχισης. Οι Σκοτσέζοι ψήφισαν κατά της απόσχισης στις περιοχές των Midlothian (56,3%), Inverclyde (50,08%), Stirling (59,7%) αλλά και των νησιών Orkney (67,2%).

To Αberdeen ψήφισε σε ποσοστό 58,6% κατά της απόσχισης.

Στη Γλασκώβη το «ναι» κέρδισε το 53,5% των ψήφων.Υπέρ της ανεξαρτησίας τάχθηκαν,μεταξύ άλλων, το West Dunbartonshire (53,9%), αλλά και το Dundee (57%).

Το στρατόπεδο αυτών που στηρίζουν την παραμονή εντός της Μεγάλης Βρετανίας είναι αισιόδοξο καθώς φαίνεται πως πολλοί ψηφοφόροι που δεν είχαν εκδηλώσει τις προθέσεις τους τελικά τάχθηκαν υπέρ του «όχι» στις κάλπες. Ο Ντ. Κάμερον αναμένεται να προχωρήσει σε διάγγελμα μόλις ξεκαθαρίσει το αποτέλεσμα. Εχει υποσχεθεί αυξημένες αρμοδιότητες για την τοπική κυβέρνηση.

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί μεταξύ 07:30 έως 08:00 ώρα Ελλάδας.

Με την ανακοίνωση των πρώτων στοιχείων η στερλίνα έκανε ράλι στις αγορές κερδίζοντας 0.64% έναντι του δολαρίου, ενώ άνοδος σημειώνεται στα χρηματιστήρια της Ασίας. 

Η ψηφοφορία εκτυλίχτηκε ομαλά στα περίπου 2.600 εκλογικά κέντρα με την συμμετοχή να υπολογίζεται στο 80%, έναντι μόλις 29% στις ευρωεκλογές του Μαίου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας πλήθος κόσμου ήταν συγκεντρωμένο έξω από το κοινοβούλιο στο Εδιμβούργο και στις κεντρικές πλατείες των μεγάλων πόλεων.

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η επιλογή παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε βραχεία κεφαλή, με το 53% των Σκοτσέζων να λένε «όχι» και το 47% «ναι» στην ανεξαρτητοποίηση. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα, αρκετοί ψηφοφόροι ήταν αναποφάσιστοι μέχρι την τελευταία στιγμή και ρωτούσαν τι να ψηφίσουν εκπροσώπους των δύο στρατοπέδων που βρίσκονταν έξω από τα εκλογικά κέντρα.

Αμέσως μετά το κλείσιμο τς κάλπης το YouGov υποστήριξε ότι με βάση δημοσκόπηση που έκανε το «όχι» θα κερδίσει με 54%. 

Ολη την ημέρα στα κοινωνικά δίκτυα η διαμάχη συνεχίστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή, με τον Σκοτσέζο τενίστα Άντι Μάρεϊ να τάσσεται με «τιτίβισμα» του στο twitter υπέρ του «ναι».

«Μεγάλη ημέρα για την Σκοτία σήμερα! Ο αρνητισμός του στρατοπέδου του όχι τις τελευταίες μέρες άλλαξε ριζικά την θέση μου για αυτό. Περιμένω με αγωνία το αποτέλεσμα. Πάμε να το κάνουμε!» έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter.

O πρωθυπουργός Άλεξ Σάλμοντ χαρακτήρισε το δημοψήφισμα την μεγαλύτερη γιορτή της δημοκρατίας, ενώ η συγγραφέας του Χάρι Πότερ Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, δήλωσε ότι η καρδία της λέει «ναι» και το μυαλό «όχι».

Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι το δημοψήφισμα δεν είναι κρίσιμο μόνο για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και της Ευρώπης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v