Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμετάβλητος ο πληθωρισμός της ευρωζώνης στο 0,4%

Η Eurostat αναθεώρησε ανοδικά τα στοιχεία Αυγούστου για το δείκτη τιμών καταναλωτή. Ο πληθωρισμός υπολογίζεται στο 0,4% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 0,3%.

Αμετάβλητος ο πληθωρισμός της ευρωζώνης στο 0,4%

Υψηλότερος των αρχικών προσδοκιών αποδεικνύεται ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, καθώς η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε ανοδικά τα στοιχεία Αυγούστου. 

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και κατά 0,4% σε ετήσια βάση, έναντι αρχικής εκτίμησης στο 0,3%. 

Βασική αιτία της ανοδικής αναθεώρησης, ήταν η επανεκτίμηση των στοιχείων για τις τιμές του κλάδου υπηρεσιών. Στην αρχική της εκτίμηση, η Eurostat είχε αποτυπώσει αύξηση κατά 1,2% σε ετήσια βάση, η οποία αναθεωρήθηκε στο 1,3%. 

Ο δομικός πληθωρισμός - που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων - άγγιξε το 0,7% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 0,6%. Ο δείκτης τιμών ενέργειας άλλωστε, έχει υποχωρήσει κατά 2% σε ετήσια βάση. 

Ακόμη και με την τελευταία ανοδική αναθεώρηση πάντως, το χαμηλό επίπεδο του πληθωρισμού προβληματίζει. Ο στόχος της ΕΚΤ ορίζεται στο 2%, ενώ προ ημερών ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε νέα μείωση επιτοκίων και δεσμεύθηκε για πρόγραμμα αγοράς τίτλων ABS προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v