Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bofinger: Η ευρωζώνη σπατάλησε δύο χρόνια

Ο Peter Bofinger χαρακτήρισε αδικαιολόγητο το αίσθημα δυσαρέσκειας πολλών Γερμανών απέναντι στην ευρωζώνη, λέγοντας πως η χώρα του έχει επωφεληθεί περισσότερο από κάθε άλλη από το κοινό νόμισμα.

Bofinger: Η ευρωζώνη σπατάλησε δύο χρόνια

Ο Γερμανός οικονομολόγος υποστήριξε σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του BBC ότι η ευρωζώνη δεν εκμεταλλεύτηκε τα δύο χρόνια που της χάρισε ο Μάριο Ντράγκι, ενώ χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στη χώρα του. 

«Δύο χρόνια σπαταλήθηκαν» σημείωσε ο κ. Bofinger.«Η ευρωζώνη σώθηκε από τον Ντράγκι το 2012 και τώρα δύο χρόνια μετά δεν έχουν γίνει ουσιαστικές αλλαγές για να γίνει το συνολικό οικοδόμημα πιο σταθερό» πρόσθεσε.«Επίσης δεν υπήρξαν προσπάθειες για να τονωθεί η οικονομία της ευρωζώνης, ώστε να δημιουργηθεί η πίεση που είναι αναγκαία για την αξιοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» ανέφερε στην εκπομπή Hard Talk του BBC 

Ο κ. Bofinger χαρακτήρισε αδικαιολόγητο το αίσθημα δυσαρέσκειας πολλών Γερμανών απέναντι στην ευρωζώνη, λέγοντας πως η χώρα του έχει επωφεληθεί περισσότερο από κάθε άλλη από το κοινό νόμισμα.

«Πρώτον, μέχρι σήμερα δεν χρειάστηκε να πληρώσουμε πραγματικά για άλλες χώρες» τόνισε. «Δεύτερον, επωφελούμαστε από τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια. Η Γερμανία έχει γίνει ασφαλές καταφύγιο για όλα τα κεφάλαια που εισρέουν από άλλες χώρες» υποστήριξε ο ίδιος.

«Τρίτον, είμαστε η χώρα που επωφελείται περισσότερο από το ευρώ, γιατί χωρίς το ευρώ θα είχαμε αντιμετωπίσει μια τεράστια ανατίμηση και ίσως καταλήγαμε σε μια κατάσταση σαν και αυτήν της Ιαπωνίας» υπογράμμισε το μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων της Γερμανίδας καγκελάριου Άγγελα Μέρκελ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v