Έντονη κριτική ΔΝΤ στην κυβέρνηση Μπους

Έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική Μπους άσκησε το ΔΝΤ, μέσω της ετήσιας έκθεσής του για την οικονομία των ΗΠΑ. Διαφώνησε με την μείωση της φορολογίας, την επιβολή των επιδοτήσεων στα γεωργικά προϊόντα και τους δασμούς στο χάλυβα, ζήτησε νέα μείωση των επιτοκίων, ενώ μείωσε τις εκτιμήσεις του για το ΑΕΠ του 2003, από 4% σε 3,25%.

Έντονη κριτική ΔΝΤ στην κυβέρνηση Μπους
Έντονη κριτική άσκησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF) στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μπους, στην ετήσια έκθεσή του για την οικονομία των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, το IMF επίκρίνει τη μείωση της φορολογίας και τις επιδοτήσεις των γεωργικών προϊόντων, πράξεις οι οποίες, εκτιμά, ότι θα συντελέσουν στην αύξηση του ελλείμματος κατά 60 δισ. δολ. έναντι των αρχικών προβλέψεων.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, πραγματοποίησε κριτική για τις αποφάσεις της κυβερνήσεως Μπους να επιβάλει δασμούς στο χάλυβα, αποφάσεις που, σύμφωνα με το IMF, θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους και θα δυναμιτίσουν την ”παγκόσμια πολιτική” του ΠΟΕ.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί η επισήμανση – προτροπή του IMF, προς την FED, να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων, αν συνεχιστεί το ”γκρίζο” οικονομικό περιβάλλον αλλά και η πτώση των χρηματιστηριακών αγορών, η οποία προκλήθηκε από τα εταιρικά σκάνδαλα.

Εξάλλου, το ΔΝΤ προχώρησε σε μείωση των εκτιμήσεων του για την πορεία του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (GDP) το 2003, από 4% σε 3,25%, ενώ τόνισε πως είναι πιθανό να προχωρήσει σε νέα μείωση προβλέψεων, αν συνεχιστούν οι έως τώρα τάσεις (συρρίκνωση κατανάλωσης, μείωση επενδύσεων, υποχώρηση αγοράς).

Η ανάκαμψη, τονίζεται, θα εξακολουθήσει, αλλά τα ρίσκα επιβράδυνσής της είναι τώρα αυξημένα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v