Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά 10% στην στερλίνα αν οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν «Ναι»

Αναταράξεις στην αγορά συναλλάγματος θα προκαλέσει ενδεχόμενη επικράτηση του "Ναι" στο δημοψήφισμα της Σκωτίας. Οι αναλυτές βλέπουν πτώση 10% στην στερλίνα, στο χαμηλότερο επίπεδο 4 ετών. Η δημοσκόπηση του Bloomberg.

Βουτιά 10% στην στερλίνα αν οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν «Ναι»

Με βουτιά της τάξεως του 10% απειλείται η στερλίνα σε περίπτωση επικράτησης του «Ναι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg σε οικονομικούς αναλυτές, ενδεχόμενη απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση του βρετανικού νομίσματος κατά 5% - 10% έναντι του δολαρίου.

Σημειώνεται πως η στερλίνα ήδη καταγράφει πτώση 5,5% από τα υψηλά 5 ετών (1,7192 δολ) που άγγιξε στις 15 Ιουλίου. Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, με ορισμένες δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στο «Ναι», η στερλίνα βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο 10 μηνών ($1,6052).

«Το ερώτημα είναι εάν θα πρόκειται για μία κακή ημέρα ή εάν η τάση θα συνεχιστεί καθώς ο κόσμος θα τρέπεται σε φυγή» εξηγεί ο Άλαν Κλαρκ της Scotiabank συμπληρώνοντας πως η στερλίνα μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και στο 1,55 δολ. την ημέρα του δημοψηφίσματος εάν επικρατήσει το «Ναι». Η στερλίνα τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 1,6262 δολ. Σημειώνεται πως ήδη μεγάλες τράπεζες όπως η Royal Bank of Scotland και η Lloyds Banking Group, απειλούν με μεταφορά έδρας από το Εδιμβούργο στο Λονδίνο.

Από τους οικονομικούς αναλυτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Bloomberg το 36% προβλέπει πτώση της στερλίνας μεταξύ 2% και 5%. Το 3% βλέπει πτώση μεγαλύτερη του 10%. Εάν η πτώση αγγίξει το 10%, τότε η στερλίνα θα υποχωρήσει στο 1,46 δολ., που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2010. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v