Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒοΕ: Γιατί το bitcoin μπορεί να φέρει επανάσταση

Η BoE ισχυρίζεται ότι η πραγματική καινοτομία δεν είναι το ίδιο το ψηφιακό νόμισμα, το οποίο εμφανίζει έντονη μεταβλητότητα, αλλά το αποκεντρωμένο σύστημα πληρωμής πίσω από αυτό.

ΒοΕ: Γιατί το bitcoin μπορεί να φέρει επανάσταση

Το κουτί της Πανδώρας για το bitcoin άνοιξε την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) με δύο άρθρα που δημοσίευσε για το ψηφιακό νόμισμα.

Αν και οι αναλυτές της τράπεζας παραμένουν επιφυλακτικοί για την δυνατότητα του bitcoin να εξαπλωθεί ως νόμισμα, τονίζουν πως η τεχνολογία στην οποία βασίζεται μπορεί να έχει εξαιρετικά χρήσιμες εφαρμογές στο μέλλον.

Ειδικότερα, η BoE ισχυρίζεται ότι η πραγματική καινοτομία δεν είναι το ίδιο το ψηφιακό νόμισμα, το οποίο εμφανίζει έντονη μεταβλητότητα, αλλά το αποκεντρωμένο σύστημα πληρωμής πίσω από αυτό που δεν χρειάζεται την παρέμβαση τραπεζών.

«Η τεχνολογία αυτή αποτελεί μια ριζική αλλαγή στο πως μπορούν να λειτουργήσουν αυτά τα συστήματα πληρωμής» σημειώνουν οι αναλυτές.

Τα παραδοσιακά ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών, τα οποία χρησιμοποιούνται από συναλλαγές με πιστωτικές μέχρι αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό, βασίζονται σε μια κεντρική αρχή (την κεντρική τράπεζα) η οποία επιβλέπει και επαληθεύει όλες τις πληρωμές, οι οποίες καταγράφονται σε ένα κεντρικό ισολογισμό.

Στον αντίποδα, το bitcoin είναι εντελώς αποκεντρωμένο, επιτρέποντας την πραγματοποίηση πληρωμών μεταξύ δύο ατόμων χωρίς την παρεμβολή μιας ανεξάρτητης αρχής, επισημαίνει η BoE.

Παράλληλα υποστηρίζουν πως η τεχνολογία αυτή μπορεί να έχει εφαρμογές στη δομή του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στις αγορές μετοχών, ομολόγων και παραγώγων.

Όσον αφορά τους κινδύνους που ενέχει το ψηφιακό νόμισμα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου, η κεντρική τράπεζα τονίζει πως προς το παρόν παραμένουν περιορισμένοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v