Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομπάμα: Το σχέδιο αντιμετώπισης των τζιχαντιστών

Ο αμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει στρατιωτική βοήθεια ύψους 500 εκατ. δολαρίων για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό τον μετριοπαθών Σύρων επαναστατών. Παράλληλα ενέκρινε αεροπορικές επιθέσεις σε Ιράκ και Συρία.

Ομπάμα: Το σχέδιο αντιμετώπισης των τζιχαντιστών

Σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ αλλά και – για πρώτη φορά- στη Συρία θα προχωρήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις, δήλωσε ο Μπ. Ομπάμα στο διάγγελμά του.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει επίσης από το Κογκρέσο να εγκρίνει στρατιωτική βοήθεια ύψους 500 εκατ. δολαρίων για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό τον μετριοπαθών Σύρων επαναστατών που αντιμάχονται τους τζιχαντιστές.

Η εκπαίδευση των ανταρτών θα γίνει στη Σαουδική Αραβία.

Παράλληλα οι ΗΠΑ θα αποστείλουν στο Ιράκ ακόμη 475 «συμβούλους» ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αμερικανών σε περίπου 1.600 άτομα. Οι δυνάμεις αυτές δεν θα συμμετάσχουν σε χερσαίες επιθέσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εργαστούν για να ανακόψουν τη χρηματοδότηση του Ισλαμικού κράτους για τη βελτίωση μυστικών υπηρεσιών, την ενίσχυση της αμερικανικής άμυνας, την αντιμετώπιση της ιδεολογίας που πρεσβεύσει το Ισλαμικό Κράτος και για την ανακοπή της ροής ξένων μαχητών στις τάξεις των τζιχαντιστών συμπλήρωσε ο πρόεδρος Ομπάμα.

Παράλληλα θα υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια στους πληθυσμούς που έχουν πληγεί.

Όπως είπε ο αμερικανός πρόεδρος δεν θα διστάσει να επιτεθεί στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και δεν θα τους επιτρέψει να έχουν «κανένα ασφαλές καταφύγιο».

«Έχω καταστήσει σαφές ότι θα κυνηγήσουμε τους τρομοκράτες που απειλούν τη χώρα μας, όπου κι αν αυτοί βρίσκονται», δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της σχεδόν δεκαπεντάλεπτης ομιλίας του από το Λευκό Οίκο, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Xαιρετίζει τις αποφάσεις Ομπάμα η συριακή αντιπολίτευση

Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για το στρατηγικό σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, ενώ ζήτησε να αναληφθεί δράση και κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Σε ανακοίνωσή του ο συνασπισμός εξέφρασε την υποστήριξή του στο σχέδιο δράσης του Ομπάμα που δεν αποκλείει πλήγματα κατά θέσεων του ΙΚ στη Συρία και προβλέπει εκπαίδευση των ανταρτών. Ωστόσο η συριακή αντιπολίτευση υπογράμμισε την ανάγκη για "την αποδυνάμωση και τελικά την εκδίωξη του καταπιεστικού καθεστώτος της Δαμασκού προκειμένου να επιτευχθεί "η σταθερότητα στην περιοχή και η απελευθέρωσή της από τους εξτρεμιστές".

Η αντιπολίτευση υπογράμμισε ότι "ζητεί επί μακρόν την ανάληψη μιας τέτοιας δράσης κατά του ΙΚ και έχει προειδοποιήσει για την εντεινόμενη απειλή της τζιχαντιστικής αυτής οργάνωσης".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v