Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mersch: Τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ δεν είναι QE

Η οικονομική λογική των αγγλοσαξονικών προγραμμάτων QE δεν μπορεί να μεταφερθεί αυτούσια στην ευρωζώνη, δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Yves Mersch.

Mersch: Τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ δεν είναι QE

Tο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αγορά τίτλων ABS και καλυμμένων ομολόγων δεν μπορούν να συγκριθούν με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δήλωσε την Τετάρτη το μέλος του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας Yves Mersch. 

«Δεν είναι συγκρίσιμα με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ούτε εκπροσωπούν το πρελούδιο σε κάτι τέτοιο» σημείωσε σύμφωνα με το Reuters ο κ. Mersch. 

«Η οικονομική λογική των αγγλοσαξονικών προγραμμάτων QE δεν μπορεί να μεταφερθεί αυτούσια σε ένα τραπεζικά χρηματοδοτούμενα σύστημα όπως αυτό της ευρωζώνης» πρόσθεσε ο ίδιος σε ομιλία που έδωσε στην Φρανκφούρτη. 

«Επίσης η αποτελεσματικότητα τους δεν θα είναι εξασφαλισμένη αυτή την στιγμή, με τις αποδόσεις των ομολόγων σε τόσο χαμηλά επίπεδα» τόνισε.

Ο κ. Μersch υποστήριξε πως ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων θα μπορούσε να προχωρήσει μόνο υπό δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, ο πληθωρισμός να παραμείνει στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για μια παρατεταμένη περίοδο και δεύτερον η ΕΚΤ να παραμείνει αυστηρά προσκολλημένη στην εντολή της.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v