Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eλβετία: Η κεντρική τράπεζα εξετάζει τα αρνητικά επιτόκια

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας δεν αποκλείει την εισαγωγή αρνητικών επιτοκίων, ανέφερε αξιωματούχος στην WSJ. Διολισθαίνει έναντι του ευρώ και του δολαρίου το ελβετικό φράγκο.

Eλβετία: Η κεντρική τράπεζα εξετάζει τα αρνητικά επιτόκια

Τα αρνητικά επιτόκια παραμένουν μια από τις επιλογές της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας σε περίπτωση που απειληθεί η ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία, ανέφερε στην WSJ ο Thomas Moser που συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας.

«Πάντα λέγαμε πως αυτή είναι μια δυνατότητα» ανέφερε ο κ. Moser στην WSJ μετά από ακαδημαϊκό συνέδριο. «Δεν είμαστε επιφυλακτικοί για αυτό, πάντοτε λέγαμε ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε αν χρειαστεί» σημείωσε.

Ο κ. Μoser πρόσθεσε πως δεν μπορεί να πει κατά πόσον η κεντρική τράπεζα θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις στην ερχόμενη συνεδρίαση στις 18 Σεπτεμβρίου ή αργότερα.

Το ελβετικό φράγκο διολίσθησε μετά τα σχόλια του κ. Moser. Το ευρώ ενισχύθηκε 0,3% έναντι του ελβετικού νομίσματος στα 1,2107 ελβετικά φράγκα και το δολάριο 0,6% στα 0,9384 ελβετικά φράγκα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξάφνιασε τις αγορές με μειώσεις στα βασικά της επιτόκια, οδηγώντας ακόμα πιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος το επιτόκιο καταθέσεων. Η κεντρική τράπεζα της Δανίας απάντησε άμεσα στην κίνηση της ΕΚΤ, μειώνοντας και αυτή το επιτόκιο καταθέσεων σε αρνητικά επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v