Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Εξετάζει αλλαγές στο guidance για τα επιτόκια

Την αλλαγή της καθοδήγησης για την μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής, επιθυμούν αξιωματούχοι της Fed. Θεωρούν παρωχημένη την φράση για διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για «παρατεταμένη περίοδο».

Fed: Εξετάζει αλλαγές στο guidance για τα επιτόκια

Αξιωματούχοι της Fed εξετάζουν κατά πόσο πρέπει να αλλάξουν την καθοδήγηση (guidance) για τα επιτόκια, ώστε να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία αντίδρασης σε αλλαγές στα οικονομικά στοιχεία, μεταδίδει το Bloomberg.

Σημειώνεται πως από το Μάρτιο η Fed διαμηνύει ότι το βασικό επιτόκιο θα παραμείνει χαμηλά για «παρατεταμένη περίοδο» μετά την ολοκλήρωση του μηνιαίου προγράμματος αγορών ομολόγων. Ωστόσο με την αγορά εργασίας να πλησιάζει τον στόχο της πλήρους απασχόλησης και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να λήγει στο τέλος του χρόνου, η διαβεβαίωση αυτή μοιάζει να είναι παρωχημένη.

Τον Αύγουστο η ανεργία στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 6,1% από 10% τον Οκτώβριο του 2009.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η ανάγκη για νέο guidance βρίσκει σύμφωνους αξιωματούχους όπως ο Eric Rosengren που θέλουν να κρατήσουν τα επιτόκια χαμηλά για μεγαλύτερο διάστημα και o Charles Plosser που είναι υπέρ του να αυξηθούν νωρίτερα. Και οι δύο θέλουν να μετακινηθούν από την υπόσχεση για διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για κάποια αδιευκρίνιστη περίοδο προς μια συσχέτιση της πρώτης αύξησης με αλλαγές στον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας.

Οι αξιωματούχοι της Fed υποστηρίζουν πως θέλουν να αποφύγουν οποιαδήποτε μορφή καθοδήγησης που βασίζεται σε χρονικές περιόδους και ημερομηνίας. Αντίθετα θέλουν να τονίσουν ότι το outlook για τα επιτόκια βασίζεται στην πρόοδο προς τους δύο στόχους της Fed για την πλήρη απασχόληση και τον χαμηλό και σταθερό πληθωρισμό.

«Καθώς πλησιάζουμε επίπεδα ανεργίας που πολλοί θεωρούν ως πλήρη απασχόληση, η καθοδήγηση της Fed δεν μπορεί να βασίζεται στην χρονική στιγμή των αλλαγών στην νομισματική πολιτική» ανέφερε ο κ. Rosengren στις 5 Σεπτεμβρίου σε ομιλία του στη Βοστώνη.

Ο κ. Plosser διαφώνησε στη συνεδρίαση του Ιουνίου της Fed γιατί η καθοδήγηση για τα επιτόκια δεν αντανακλούσε την σημαντική πρόοδο προς τους στόχους ης κεντρικής τράπεζας. Σε ομιλία του στις 6 Σεπτεμβρίου στην Φλόριντα, ο κ. Plosser είπε πως η λογική της «παρατεταμένης περιόδου» δεν είναι πλέον κατάλληλη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v