Απεβίωσε o πρόεδρος της Santander, Emilio Botin

Η ιστορία μίας τραπεζικής δυναστείας στην Ισπανία. Πώς μετέτρεψε ο Emilio Botin μία περιφερειακή τράπεζα σε διεθνή χρηματοπιστωτικό γίγαντα. Πτώση 2,3% για τη μετοχή. Συνεδριάζει σήμερα το δ.σ. για το διορισμό νέου προέδρου.

Απεβίωσε o πρόεδρος της Santander, Emilio Botin

Σε ηλικία 79 ετών απεβίωσε ο πρόεδρος του ισπανικού τραπεζικού γίγαντα Santander. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ίδιας της τράπεζας, ο Botin υπέστη καρδιακή προσβολή τη νύχτα της Τρίτης.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι το διοικητικό συμβούλιο της ισπανικής τράπεζας θα συνεδριάσει σήμερα Τετάρτη για να διορίσει νέο πρόεδρο. Η αντίδραση της αγοράς πάντως, ήταν άμεση με τη μετοχή της Santander να υποχωρεί κατά 2,3% στο άκουσμα της είδησης.

Ο Emilio Botin, γόνος τραπεζικής δυναστείας, μετέτρεψε μία μικρή περιφερειακή τράπεζα στο διεθνή χρηματοπιστωτικό όμιλο της Santander. Είχε σπουδάσει νομικά και οικονομικά και έγινε για πρώτη φορά μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Santander το 1960. Υπό τη δική του ηγεσία, η Santander προχώρησε τη δεκαετία του 1990 σε εξαγορές στη Λατινική Αμερική, ενώ το 2004 εξαγόρασε το βρετανικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό Abbey National έναντι 9 δισ. στερλινών. Ο όμιλος έχει πλέον κεφαλαιοποίηση σχεδόν 93 δισ. ευρώ.

Ο πατέρας και ο παππούς του -που επίσης είχαν το όνομα Emilio - ήταν πρόεδροι της ίδιας τράπεζας. Η μεγαλύτερη κόρη του, η Ana Botin, έχει αναλάβει τη διοίκηση των δραστηριοτήτων στην Βρετανία και εκτιμάται ότι θα τον διαδεχθεί στην προεδρία της Santander. Θα είναι η τέταρτη γενιά της οικογένειας που αναλαμβάνει το τιμόνι της Santander. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v