Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Iρλανδία: Στοχεύει σε πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Η Ιρλανδία πληρώνει αυτήν την στιγμή επιτόκιο 5% για τα δάνεια που έλαβε από το ΔΝΤ, όταν μπορεί εύκολα να βγει στις αγορές για ομόλογα αντίστοιχης ωρίμανσης με επιτόκιο κάτω από 2%, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Iρλανδία: Στοχεύει σε πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Η Ιρλανδία κάνει κινήσεις για να αποπληρώσει νωρίτερα την πλειοψηφία των δανείων που έλαβε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να εκμεταλλευτεί την πτώση στα επιτόκια.

Όπως μεταδίδει η WSJ, μετά την συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Γιούρκι Κατάινεν, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν δήλωσε αισιόδοξος πως οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δώσουν την έγκριση τους για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ.

«Δεν υπάρχουν σημάδια διαίρεσης» σημείωσε ο κ. Νούναν. Νωρίτερα τη Δευτέρα ανώτατος αξιωματούχος της Ε.Ε. ανέφερε πως οι πρώτες αντιδράσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θεσμών είναι θετικές.

Σημειώνεται πως η ιρλανδική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει πως μια πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα μπορούσε να εξοικονομήσει ως και 375 εκατ. ευρώ το χρόνο ή μεταξύ 20 με 25 εκατ. ευρώ για κάθε ένα δισ. ευρώ που δανείστηκε από το ΔΝΤ.

Η Ιρλανδία πληρώνει αυτήν την στιγμή επιτόκιο 5% για τα δάνεια που έλαβε από το ΔΝΤ, όταν μπορεί εύκολα να βγει στις αγορές για ομόλογα αντίστοιχης ωρίμανσης με επιτόκιο κάτω από 2%, επισήμανε ο κ. Νούναν.

Η Ιρλανδία έλαβε 67,5 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ τον Νοέμβριο του 2010, όταν η τραπεζική κρίση την ώθησε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Από το συνολικό πακέτο διάσωσης το ΔΝΤ χορήγησε δάνεια 22,45 δισ. ευρώ και ο κ. Νούναν τόνισε πως ελπίζει να πληρώσει νωρίτερα ως και 18 δισ. ευρώ.

Με βάση το τρέχον χρονοδιάγραμμα, η Ιρλανδία θα πρέπει να αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ από το 2014 ως το 2024, ενώ τα δάνεια από την Ευρώπη έχουν ορίζοντα λήξης ως το 2033.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v