Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρουμπίνι: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα της ΕΚΤ

Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων ABS θα έχει σημαντικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο Ν. Ρουμπίνι. Βλέπει αύξηση του ισολογισμού της ΕΚΤ κατά €1 τρισ. Η αγορά εταιρικών ομολόγων με «ΑΑΑ» το επόμενο βήμα. Αναμένει περαιτέρω πτώση του ευρώ.

Ρουμπίνι: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα της ΕΚΤ

Τα μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΕΚΤ κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, δήλωσε στο Bloomberg ο Νουριέλ Ρουμπινί, τονίζοντας πως η απόφαση για αγορά ABS έχει μεγαλύτερη σημασία από την μείωση του επιτοκίου στο 0,05%.

«Δεν έχει στην πραγματικότητα σημασία αν αγοράζει κανείς ιδιωτικά στοιχεία ενεργητικού όπως αποφάσισε η ΕΚΤ ή δημόσια στοιχεία ενεργητικού, όπως κρατικά ομόλογα» δήλωσε ο κ. Ρουμπίνι.

«Ουσιαστικά αυτό που αποφάσισαν να κάνουν είναι να αυξήσουν σημαντικά το μέγεθος του ισολογισμού από τα €2 τρισ. σήμερα κοντά σε ένα στόχο των €3 τρισ.» σημείωσε. Ο ίδιος υποστήριξε πως αυτή η αύξηση του 1 τρισ. θα έχει σημαντικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα, μαζί με άλλα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής και στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, προέβλεψε πως το επόμενο βήμα του προγράμματος μπορεί να είναι η αγορά εταιρικών ομολόγων με αξιολόγηση «ΑΑΑ».

O κ. Ρουμπίνι εκτίμησε πως οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω πτώση του ευρώ και του γεν και ενίσχυση του δολαρίου και της βρετανικής λίρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v