Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αργεντινή: Ετοιμάζει νόμο για «παράκαμψη» του Γκριέζα

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το χρέος της Αργεντινής που υπάγεται σε ξένο δίκαιο μπορεί να αποπληρωθεί μέσω τραπεζών εκτός ΗΠΑ.

Αργεντινή: Ετοιμάζει νόμο για «παράκαμψη» του Γκριέζα

H Γερουσία της Αργεντινής ενέκρινε την Πέμπτη νομοσχέδιο που στοχεύει να παρακάμψει τις αποφάσεις του Αμερικανού δικαστή Γκριέζα σχετικά με την εξυπηρέτηση αναδιαρθρωμένου χρέους, περνώντας την πρόταση στην Κάτω Βουλή για τελική έγκριση. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Κάτω Βουλή ελέγχεται όπως και η Γερουσία από συμμάχους της κυβέρνησης και αναμένεται να ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου. Η συζήτηση στο κοινοβούλιο θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το χρέος που υπάγεται σε ξένο δίκαιο μπορεί να αποπληρωθεί μέσω τραπεζών εκτός ΗΠΑ. Η ρύθμιση αυτή θα επιτρέψει στην κυβέρνηση της Αργεντινής να αντικαταστήσει την Bank of New York Mellon με την κρατικά ελεγχόμενη Banco Nation. Επίσης θα επιτρέψει στους κατόχους αναδιαρθρωμένων ομολόγων που υπάγονται σε ξένο δίκαιο να τα αντικαταστήσουν με χρεώγραφα που υπάγονται στο δίκαιο της Αργεντινής. 

Σημειώνεται πως και οι δύο κινήσεις παραβιάζουν τις αποφάσεις του αμερικάνικου δικαστηρίου. 

Ο Αμερικανός δικαστής Γκριέζα απαγόρευσε στην κυβέρνηση της Αργεντινής να πληρώσει τους κατόχους αναδιαρθρωμένων ομολόγων, αν δεν αποζημιώσει πρώτα τα hedge funds που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο «κούρεμα» το 2005 και 2010 και διεκδικούν πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων τους. 

Η Αργεντινή κατέθεσε τον Ιούλιο ποσό πάνω από 500 εκατ. δολάρια στην Bank of New York Mellon, αλλά η αμερικάνικη τράπεζα εφάρμοσε την απόφαση του δικαστή Γκριέζα και δεν μετέφερε τα χρήματα στους ομολογιούχους. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v