Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Πρόστιμο 138 εκατ. σε Philips, Infineon και Samsung

Καταπέλτης η απόφαση της Κομισιόν. Οι τρεις εταιρείες δημιούργησαν καρτέλ για τη χειραγώγηση τιμών στα chip των καρτών SIM. Infineon και Philips αντιδρούν και θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

ΕΕ: Πρόστιμο 138 εκατ. σε Philips, Infineon και Samsung

Πρόστιμο 138 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλαν οι αντιμονοπωλιακές αρχές της ΕΕ στη Philips, τη Samsung Electronics και την Infineon Technologies με την κατηγορία της χειραγώγησης των τιμών στα chip που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των καρτών SIM, τα οποία χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων. στα κινητά τηλέφωνα και τις πιστωτικές κάρτες. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ξεκινήσει έρευνα από τον Οκτώβριο του 2008, πραγματοποιώντας εφόδους στα γραφεία των συγκεκριμένων εταιρειών. Κατέληξε ότι οι τρεις εταιρείες είχαν σχηματίσει καρτέλ την περίοδο 2003-2005, τονίζοντας πως η συμπαιγνία των εταιρειών αφορούσε επίσης το πελατολόγιο, την παραγωγική δυναμικότητα και τη μελλοντική συμπεριφορά τους στις αγορές. 

Το μεγαλύτερο πρόστιμο (82,8 εκατ. ευρώ) επιβλήθηκε στην Infineon. Η γερμανική εταιρεία ωστόσο, αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι θα αποτανθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο του Λουξεμβούργου. Στη Samsung επιβλήθηκε πρόστιμο 35,12 εκατ. ευρώ και στη Philips 20,15 εκατ. ευρώ. Η τελευταία - η οποία το 2006 ίδρυσε την ανεξάρτητη εταιρεία NXP Semiconductors - δήλωσε ότι η απόφαση είναι αβάσιμη και πως θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v