Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αστικοποίηση και επενδύσεις κινητήρια δύναμη στις αναπτυσσόμενες αγορές

Μέχρι το 2030 οι μισές από τις 50 μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου θα βρίσκονται στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές, υποστηρίζει η ΕΥ. Εκτιμά ότι πάνω από το 60% του πληθυσμού της Κίνας θα ζει σε πόλεις μέχρι το 2020.

Αστικοποίηση και επενδύσεις κινητήρια δύναμη στις αναπτυσσόμενες αγορές

Σταδιακή ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης των Ταχέως Αναπτυσσομένων Αγορών (ΤΑΑ) που ξεπερνά το 4,5% αναμένεται για το 2015. Η πρόβλεψη αυτή περιλαμβάνεται στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση Rapid-Growth Markets Forecast (RGMF) της ΕΥ η οποία καλύπτει 25 αγορές των οποίων η συμμετοχή στην παγκόσμια οικονομία, την παγκόσμια επιρροή και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρουν στις μεγάλες επιχειρήσεις αυξάνεται διαρκώς. 

Οι ΤΑΑ έχουν σχετικά ανακάμψει από την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και στις αρχές του 2014 και χάρη στον ταχέως αυξανόμενο πληθυσμό, τις υψηλές επενδύσεις και την ταχεία υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται μεσοπρόθεσμα με ταχείς ρυθμούς.

Οι πολιτικές αναταραχές που υφίστανται ορισμένες οικονομίες, όπως η Ουκρανία, επιδρούν αρνητικά στις προοπτικές ανάπτυξης για την αναδυόμενη Ευρώπη. Επιπλέον, η αστάθεια στο Ιράκ προκαλεί γεωπολιτικούς κινδύνους και ασκεί πίεση στις τιμές του πετρελαίου. Από την άλλη πλευρά, σε οικονομίες όπως η Ινδία και η Ινδονησία, όπου έχουν έρθει πρόσφατα στην εξουσία νέοι πολιτικοί ηγέτες με ισχυρές κυβερνητικές προοπτικές, θα πρέπει να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

Η αστικοποίηση και οι νέες τεχνολογίες ενισχύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές

Σύμφωνα με την έκθεση, το οικονομικό προϊόν των 150 μεγαλύτερων πόλεων της Κίνας θα τριπλασιαστεί από 8 τρισ. δολάρια σήμερα, σε 25 τρισ. δολάρια μέχρι το 2030. Το σχέδιο αστικής ανάπτυξης της Κίνας, που παρουσιάσθηκε τον Μάρτιο από την κινεζική κυβέρνηση, τοποθετεί τον αστό καταναλωτή στο επίκεντρο της ανάπτυξης της, θέτοντας φιλόδοξους στόχους για τη βελτίωση των σιδηροδρομικών υποδομών, τη μείωση των εκπομπών και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των πόλεων για την επόμενη γενιά. Η ταχύτερη υιοθέτηση των πράσινων τεχνολογιών στην Κίνα θα μπορούσε να αυξήσει το μέσο ρυθμό ανάπτυξής της κατά 0,7% ετησίως κατά την περίοδο 2025-2030.

Ο αριθμός των νοικοκυριών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια μέχρι το 2030 στην Αφρική και τη Νότιο Ασία – με εισοδήματα πάνω από 5.000 δολάρια, αλλά κάτω από 10.000 δολάρια στην Αφρική και την Ινδία. Η αύξηση αυτή θα βοηθήσει στη δημιουργία σημαντικών αγορών

Εντυπωσιακή αύξηση στις πόλεις

Εκτιμάται ότι μέχρι το 2030, στην Κίνα, την Ινδονησία, τη Νιγηρία και την Γκάνα πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού θα ζει σε πόλεις, με τον πληθυσμό του Λάγκος να έχει αυξηθεί κατά 13 εκατομμύρια. Μέχρι τότε, το 40% των 50 μεγαλύτερων πόλεων στον κόσμο (με βάση το ΑΕΠ σε συγκρίσιμες τιμές) θα βρίσκονται στην Κίνα. Εκτός της Κίνας, η Τζακάρτα, η Κωνσταντινούπολη και το Σάο Πάολο θα περιλαμβάνονται μεταξύ των 20 κορυφαίων πόλεων σον κόσμο με βάση το οικονομικό προϊόν.

Στη Λατινική Αμερική, υπολογίζεται ότι το ΑΕΠ της Πόλης του Μεξικού σε συγκρίσιμες τιμές θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 60% μεταξύ 2013 και 2030, ταχύτερα από πολλές ευρωπαϊκές και ιαπωνικές πόλεις. Οι μεταρρυθμίσεις της πράσινης οικονομίας, τις οποίες αναμένεται να προωθήσει σύντομα η κυβέρνηση του Μεξικού θα συμβάλουν άμεσα σε αυτό. Η έκθεση εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα ενισχύσουν μεσοπρόθεσμα την ανάπτυξη κατά 4% ετησίως. Εκτιμάται επίσης ότι η Curitiba, η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας, θα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις της χώρας κατά την επόμενη 10ετία.

Θα υπάρξουν επίσης τεράστιες ενδοτομεακές αλλαγές στις πόλεις των ΤΑΑ. Η βιομηχανική παραγωγή θα επεκταθεί σε όσες πόλεις με διαθέτουν χώρο για να αναπτυχθούν, ενώ οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες θα αναπτυχθούν σε πόλεις όπως το Πεκίνο, η Βομβάη και το Λάγκος. Η βιομηχανική παραγωγή σε πόλεις με περιορισμένο χώρο, όπως το Χονγκ Κονγκ, η Σαγκάη, η Σεούλ, η Μπανγκόκ και το Σάο Πάολο, με σχετικά υψηλότερο κόστος γης και εργασίας, θα αυξηθεί πολύ πιο αργά από ό, τι σε πόλεις όπως η Τζακάρτα.

Το Μεξικό, η Ινδονησία, η Κίνα, μεταξύ άλλων, προωθούν φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των πιο βιώσιμων τεχνολογιών και μετατοπίζουν το κέντρο βάρους των οικονομιών τους, από τη βαριά βιομηχανία.

Αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης

Οι διαφορετικές δημογραφικές τάσεις στις πόλεις των ΤΑΑ δημιουργούν προκλήσεις και ευκαιρίες. Για χώρες όπως η Ρωσία, η Πολωνία, η Νότια Κορέα και η Κίνα εκτιμάται ότι το 2030 θα αναλογούν λιγότεροι από πέντε εργαζόμενοι για κάθε ηλικιωμένο άτομο. Αντίθετα, εκτιμάται ότι στην Ινδία, την Ινδονησία, την Αίγυπτο και τη Νότια Αφρική θα εξακολουθήσουν να αναλογούν σχεδόν 10 εργαζόμενοι για κάθε ηλικιωμένο άτομο.

Για όλες τις ΤΑΑ, αυτό αποτελεί μια πρόκληση για την παροχή των αστικών δημόσιων υπηρεσιών. Ο ενεργός πληθυσμός της Βομβάης προβλέπεται να αυξηθεί κατά ένα τρίτο μέχρι το 2030, ενώ του Τόκιο θα συρρικνωθεί κατά 7%.
Η γήρανση του πληθυσμού θα επιτείνει τις πιέσεις για υπηρεσίες υγείας στις πόλεις της Ρωσίας, της Πολωνίας και της Νότιας Κορέας. Επιπλέον, η αύξηση της ρύπανσης και της κυκλοφοριακής συμφόρησης αποτελεί σοβαρό πρόβλημα σε πολλές πόλεις της Ασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v