Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία: Στο "στόχαστρο" του Macron το 35ωρο

Ο νέος υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας πρότεινε να υπάρξουν εξαιρέσεις στο 35ωρο που ισχύει σήμερα για την εργασιακή εβδομάδα στη χώρα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση από τα συνδικάτα των εργαζομένων.

Γαλλία: Στο στόχαστρο του Macron το 35ωρο

Με το... αριστερό φαίνεται να ξεκινά η θητεία του ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Ο Emmanuel Macron γνωστός για τις θέσεις του υπέρ των επιχειρηματιών, πρότεινε σήμερα να επιτραπούν οι εξαιρέσεις από το 35ωρο στη Γαλλία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση από τα συνδικάτα των εργαζομένων.

Το μέτρο της 35ωρης εργασιακής εβδομάδας είχε τεθεί σε εφαρμογή από την προηγούμενη Σοσιαλιστική κυβέρνηση, το 2000, σε μια προσπάθεια για αναδιανομή της εργασίας και δημιουργία θέσεων εργασίας. Πρόκειται για ένα μέτρο που προστατεύει με νύχια και με δόντια η γαλλική αριστερά, παρά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα πολλοί γάλλοι εργάζονται πολλές περισσότερες ώρες.

«Θα μπορούσαμε να εξουσιοδοτήσουμε τις επιχειρήσεις και τους τομείς, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει συμφωνία της πλειοψηφίας (των συνδικάτων), να εφαρμόσουν εξαιρέσεις στους κανόνες για τους χρόνους εργασίας και τις αμοιβές», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Le Point, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιες τέτοιες μικροαλλαγές στο υφιστάμενο σύστημα θα ήταν αποτελεσματικές, διότι «δεν έχουν αποπληθωριστική επίπτωση και θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη».

Τα σχόλια αυτά του πρώην τραπεζίτη έγιναν πριν την ανάληψη της νέας του θέσης, και η κυβέρνηση έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη νομοθεσία.

«Η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει πίσω στο νόμιμο ωράριο της εργάσιμης εβδομάδας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Manuel Valls, στην οποία ξεκαθαρίζεται ότι το υφιστάμενο πλαίσιο παρέχει ήδη κάποια δυνατότητα ευελιξίας στις επιχειρήσεις.

Οι δηλώσεις του Macron προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του επικεφαλής του εργατικού συνδικάτου CFDT, Laurent Berger, ο οποίος επέμεινε πως το νέο μέλος της κυβέρνησης «έκανε λάθος». «Αποκλείεται. Το θέμα έκλεισε», δήλωσε σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό.

Η κυβέρνηση Ολάντ έχει εισηγηθεί ήπιες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, όμως δεν έχει αγγίξει το θέμα του 35ωρου. Η κυβέρνησή του έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να εξεταστούν νέες μεταρρυθμίσεις. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η κυβέρνηση, αναφέρει πως οι προτάσεις του Macron αναφέρονται σε συνεχιζόμενες συζητήσεις πάνω στο θέμα αυτό «και η κυβέρνηση θα σεβαστεί τον δημόσιο διάλογο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v