Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας

Ο Ουκρανός ηγέτης υποσχέθηκε να αρχίσει να καταρτίζει ένα πλάνο για εκεχειρία. Δεν είναι ρόλος της Ρωσίας να διαπραγματευτεί τους όρους της ανακωχής, λέει ο Πούτιν. Παραμένουν σοβαρές διαφορές μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Ουκρανία: Προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μινσκ, υποσχέθηκε πως θα εργαστεί για την κατάρτιση ενός επείγοντος σχεδίου εκεχειρίας προκειμένου να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση μεταξύ των αυτονομιστών και των ουκρανικών δυνάμεων στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Οι πρώτες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο ανδρών από τον Ιούνιο χαρακτηρίστηκαν θετικές από τον Πούτιν, ωστόσο ο ίδιος τόνισε πως δεν αφορούν τη Ρωσία οι λεπτομέρειες των όρων της εκεχειρίας μεταξύ της κυβέρνησης του Κιέβου και των αυτονομιστών.

«Δεν το συζητήσαμε ουσιαστικά και εμείς, η Ρωσία, δεν μπορούμε να συζητήσουμε τους όρους μιας εκεχειρίας, των συμφωνιών μεταξύ του Κιέβου, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Δεν είναι δική μας δουλειά, αυτό πρέπει να το κάνει η Ουκρανία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Πούτιν. «Μπορούμε μόνο να συμβάλουμε ώστε να δημιουργηθεί μια κατάσταση εμπιστοσύνης για μια θετική, και κατά την άποψή μου, εξαιρετικά απαραίτητη διαδικασία διαπραγματεύσεων».

Ο Ποροσένκο από την πλευρά του, μετά τη δίωρη συνομιλία με τον Πούτιν, την οποία περιέγραψε «πολύ σκληρή και περίπλοκη», δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «θα ετοιμαστεί ένας χάρτης προκειμένου να επιτευχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα ένα καθεστώς εκεχειρίας το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να έχει διμερή χαρακτήρα».

Παρά τον θετικό τόνο, δεν είναι ξεκάθαρο αν οι αντάρτες θα ανταποκριθούν στην ιδέα της εκεχειρίας, πόσο σύντομα θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία και πόσο διάστημα μπορεί να διαρκέσει.

Παράλληλα, δεν υπάρχουν ενδείξεις προόδου στο θεμελιώδες σημείο διαφωνίας, δηλαδή τις κατηγορίες του Κιέβου ότι η Μόσχα στέλνει όπλα και άνδρες για να βοηθήσει τους αντάρτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v