Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιουσία 1,72 τρισ. δολαρίων βγάζουν στο σφυρί ευρωπαϊκές τράπεζες

Με τιτλοποιήσεις, πώληση δανείων και εκποίηση μη αποδοτικών δραστηριοτήτων οι ευρωπαϊκές τράπεζες πασχίζουν να συγκεντρώσουν κεφάλαια. Στόχος να καλύψουν τις απαιτήσεις των stress tests.

Περιουσία 1,72 τρισ. δολαρίων βγάζουν στο σφυρί ευρωπαϊκές τράπεζες

Περιουσιακά στοιχεία αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ βγάζουν στο σφυρί ευρωπαϊκές τράπεζες προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν την πίεση των ρυθμιστικών αρχών.

Ένα κύμα από συμφωνίες θα μπορούσε, με βάση το Bloomberg, να είναι «ευλογία» για την οικονομία της περιοχής καθώς τα φρέσκα κεφάλαια που θα προσέφερε μπορούν να τονώσουν τον δανεισμό.

Όμιλοι όπως η Barclays, η Unicredit και η Credit Suisse «πακετάρουν» σε εταιρικά σχήματα δραστηριότητες και «κακά» δάνεια με στόχο να τα πουλήσουν ή να τα εκκαθαρίσουν. Αντίστοιχου τύπου ενεργητικά αυξήθηκαν κατά 65% από τα τέλη του 2013 σε περισσότερα από 1,72 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το πρακτορείο.

Η λίστα με τις συμφωνίες που έρχονται από αυτές τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων δείχνει τις περισσότερες που έχουν γίνει ποτέ, δηλώνει ο Jody Gunderson, ανώτατο στέλεχος της CarVal Investors LLC. Οι τράπεζες θέλουν να πουλήσουν εν όψει τόσο των κεφαλαιακών ελέγχων, όσο και της πίεσης των αγορών να επιστρέψουν στη βασική τους δουλειά, στην παραγωγή ισχυρών κερδών.

Οι αυστηρότεροι κανόνες έχουν μετατρέψει ορισμένες δραστηριότητες σε λιγότερο αποδοτικές απ’ ό,τι στο παρελθόν. Η πώληση προβληματικών δανείων ή μη αποδοτικών δραστηριοτήτων απελευθερώνει κεφάλαια τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αυξηθεί ο δανεισμός.

Οι τράπεζες πούλησαν δάνεια με εξασφαλίσεις ύψους 40,9 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του έτους, έξι φορές περισσότερα απ’ ό,τι το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Το 1,72 δισ. δολάρια δάνεια και τιτλοποιήσεις που πωλείται αντιστοιχεί σε 23 ευρωπαϊκές τράπεζες και στο 7,9% του ισολογισμού τους, ο οποίος φτάνει τα 21,7 τρισ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v