Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Espirito Santo: Στο στόχαστρο των αρχών για ομόλογα €5 δισ.

Εκδόσεις ομολόγων 5 δισ. ευρώ από εταιρείες του ομίλου Espirito Santo ερευνούν οι πορτογαλικές αρχές. Στους πελάτες της τράπεζας BES κατέληξε το μεγαλύτερο μέρος του νέου χρέους, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Espirito Santo: Στο στόχαστρο των αρχών για ομόλογα €5 δισ.

Οι εταιρείες του ομίλου της Espirito Santo εξέδωσαν νέο χρέος 5 δισ. ευρώ τους πρώτους έξι μήνες του 2014, ενώ βρίσκονταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. 

Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters, τα ομόλογα πουλήθηκαν με την εμπλοκή εταιρειών από τον Παναμά και την Ευρώπη και κατέληξαν στην τράπεζα Banco Espirito Santo (BES) και στους πελάτες της. 

Η πώληση των ομολόγων βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών της Πορτογαλίας, οι οποίες προσπαθούν να διαπιστώσουν αν έχουν διαπραχθεί παραβιάσεις κανονισμών. 

Οι πηγές ανέφεραν πως οι εταιρείες του ομίλου Espirito Santo προχώρησαν στην έκδοση ομολόγων ύψους 5 δισ. ευρώ σε μια προσπάθεια να αποπληρώσουν τους πελάτες της BES. Με βάση τους όρους της έκδοσης οι αγοραστές θα αποπληρώνοντας σε 40 χρόνια και θα λάμβαναν επιτόκιο 7%. Οι πηγές πρόσθεσαν πως τα ομόλογα εκδόθηκαν με «τεράστια» έκπτωση

Τα ομόλογα πουλήθηκαν πρώτα στην μονάδα ES Bank Panama της ESFG, η οποία τα μετέφερε σε μια νέα εταιρεία του ομίλου. Στη συνέχεια τα ομόλογα τιτλοποιήθηκαν σε νέες εκδόσεις χρέους με περίοδο ωρίμανσης πολύ μικρότερη από την αρχική των 40 ετών, οι οποίες πουλήθηκαν σε πελάτες της BES. Σύμφωνα με τις πηγές, για την μετατροπή του μακροπρόθεσμου χρέους σε βραχυπρόθεσμο, ο όμιλος ES χρησιμοποίησε οντότητες ειδικού σκοπού. 

Υπενθυμίζεται πως τα προβλήματα του ομίλου ES δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά τον Μάιο, όταν αποκαλύφθηκε ότι η ESI αντιμετώπιζε δυσκολίες αποπληρωμής των πιστωτών της. Η πλειοψηφία των εταιρειών της ESI έχουν καταθέσει αίτηση προστασίας από τους πιστωτές. Στις 3 Αυγούστου η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο διάσωσης για την τράπεζα ΒΕS, το οποίο προβλέπει την δημιουργία «bad bank».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v