Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Iσραήλ: Στο 0,25% μείωσε το επιτόκιο η κεντρική τράπεζα

Κατά 25 μονάδες βάσης μείωσε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ. Δεύτερη περικοπή μέσα σε δύο μήνες. Ανησυχίες για τις επιπτώσεις από την διένεξη με την Χαμάς.

Iσραήλ: Στο 0,25% μείωσε το επιτόκιο η κεντρική τράπεζα

Η Τράπεζα του Ισραήλ μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% τη Δευτέρα, σε μια νέα προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει τον χαμηλό πληθωρισμό.

Πρόκειται για την δεύτερη περικοπή του επιτοκίου τους τελευταίους δύο μήνες. Οι οικονομολόγοι που μετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters δεν ανέμεναν κάποια κίνηση από την κεντρική τράπεζα του Ισραήλ.

Η ισραηλινή οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με 2,9% το 2014, αλλά η κεντρική τράπεζα έχει επισημάνει πως η διένεξη με την Χαμάς μπορεί να κοστίσει μισή ποσοστιαία μονάδα. Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία, η οικονομία αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο με 1,7%, αρκετά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 2,5%.

«Σημειώθηκε περαιτέρω επιβράδυνση στην οικονομική ανάπτυξη, ειδικά στις εξαγωγές αγαθών, ακόμα και πριν την επιδείνωση στα θέματα ασφαλείας» ανέφερε σε ανακοίνωση της η Τράπεζα του Ισραήλ.

Η κεντρική τράπεζα υπογράμμισε πως η διένεξη με την Χαμάς αναμένεται να έχει παρατεταμένες επιπτώσεις στον τουρισμό και την ιδιωτική κατανάλωση.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Ιούλιο στο 0,3%, κάτω από τον στόχο του 1% με 3% που έχει θέσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί τηυν επόμενη χρονιά κοντά στο 1%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v