Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραιτήθηκε η γαλλική κυβέρνηση

Η νέα κυβέρνηση θα παρουσιαστεί την Τρίτη. Το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ζήτησε νέες οικονομικές πολιτικές και αμφισβήτησε την εμμονή της Γερμανίας με τη λιτότητα.

Παραιτήθηκε η γαλλική κυβέρνηση

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Manuel Valls υπέβαλε σήμερα την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο της χώρας, Francois Hollande, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του προέδρου. 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί την Τρίτη, "στο πλαίσιο της κατεύθυνσης την οποία (ο πρόεδρος) έχει καθορίσει για τη χώρα μας". 

Η κίνηση έρχεται μία ημέρα αφότου ο υπουργός Οικονομικών Arnaud Montebourg ζήτησε νέες οικονομικές πολιτικές και αμφισβήτησε την εμμονή της Γερμανίας με τη λιτότητα.

"Πρέπει να υψώσουμε τον τόνο. Η Γερμανία έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας που επέβαλε σε όλη την Ευρώπη", δήλωσε ο σοσιαλιστής υπουργός. "Όταν λέω η Γερμανία μιλώ για τη γερμανική δεξιά που υποστηρίζει την Angela Merkel. Η Γαλλία δεν έχει την τάση να ευθυγραμμίζεται με τα ιδεολογικά αξιώματα της γερμανικής δεξιάς", υποστήριξε. "Δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω τον Sigmar Gabriel, τον σοσιαλιστή ομόλογό μου επί της οικονομίας, ο οποίος σπρώχνει προς την ίδια κατεύθυνση μ' εμάς. Όμως η Γαλλία δεν μπορεί πλέον να άγεται και να φέρεται", επέμεινε ο υπουργός, γνωστός για τις έντονες δηλώσεις του που στο παρελθόν είχαν προκαλέσει πολεμική στους κόλπους της πλειοψηφίας.

Ο Hollande είχε ζητήσει από τον Valls να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μόλις πριν από τέσσερις μήνες, ωστόσο έκτοτε έπρεπε συνεχώς να προσπαθεί να συμβιβάσει τις διαφορές πολιτικής μεταξύ των αριστεριστών και των πιο κεντρώων μελών της σοσιαλιστικής του κυβέρνησης.

Ο Montebourg είχε σχολιάσει πως τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος που εφαρμόζονται από το 2008 «σακατεύουν» τις οικονομίες της ευρωζώνης, ενώ κάλεσε τις κυβερνήσεις να αλλάξουν πορεία διαφορετικά θα χάσουν ψήφους από τα λαϊκιστικά και εξτρεμιστικά κόμματα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Michel Sapin, από την πλευρά του είχε παραδεχθεί αυτόν τον μήνα ότι η αδύναμη ανάπτυξη σημαίνει πως η Γαλλία δεν θα πετύχει φέτος τον στόχο που έχει θέσει για μείωση του ελλείμματός της, τονίζοντας όμως πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να μειώνει το έλλειμμα «με κατάλληλο ρυθμό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v