Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G20: Έρχεται συμφωνία για «bail in» ομόλογα σε τράπεζες

Οι ηγέτες του G20 αναμένεται να συμφωνήσουν σε δημιουργία "μαξιλαριού" κεφαλαίων από τις μεγαλύτερες τράπεζες για τη διαχείριση κρίσεων χωρίς να χρειαστούν διάσωση με δημόσιο χρήμα. Στο 10% του σταθμισμένου ενεργητικού τα ομόλογα GLAC, πλέον των εποπτικών κεφαλαίων, λένε πληροφορίες.

G20: Έρχεται συμφωνία για «bail in» ομόλογα σε τράπεζες

Οι ηγέτες των 20 κορυφαίων οικονομιών αναμένεται να συμφωνήσουν τον Νοέμβριο ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο πρέπει να εκδώσουν ειδικά ομόλογα για να αυξήσουν το ύψος των κεφαλαίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια κρίση, αντί να ζητούν διάσωση από τους φορολογούμενους, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους του G20 και στελέχη της αγοράς. 

Τα ομόλογα, γνωστά ως "τίτλοι που χρησιμοποιούνται για απορρόφηση ζημιών (gone concern loss absorption capacity ή GLAC), θεωρούνται απαραίτητα από τις ρυθμιστικές αρχές ώστε να σταματήσουν οι 29 κορυφαίες τράπεζες του κόσμου να θεωρούνται "πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν".

Τα σχέδια προετοιμάζονται από το Financial Stability Booard, το ρυθμιστικό σώμα του G20, εν όψει συνόδου τον Νοέμβριο, όπου οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν το θέμα πριν το θέσουν σε δημόσια διαβούλευση.

Αν και εκφράζονται προβληματισμοί τόσο στην Ασία όσο και σε μέρη της Ευρώπης για το πόσο μεγάλες θα πρέπει να είναι οι εκδόσεις για να παράσχουν ένα τέτοιο "μαξιλάρι", εκφράζεται αισιοδοξία μεταξύ τραπεζιτών και ρυθμιστικών αρχών ότι θα υπάρξει συμφωνία από το G20 τον Νοέμβριο.

"Ο κλάδος είναι σαφώς υπέρ μιας λύσης και ενός ευέλικτου σχήματος για εκδόσεις GLAC, ώστε να τελειώσει η ιστορία με τις τράπεζες που είναι πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν", υπογραμμίζει ο Andres Portilla, επικεφαλής νομοθετικών ζητημάτων στο Institute of International Finance, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει μια συμβουλευτική πρόταση, χωρίς όμως τις λεπτομέρειες που θα ζητούσε ο κλάδος.

Ωστόσο, πηγή του G20 υπογραμμίζει ότι όχι μόνο αναμένεται συμφωνία, αλλά θα είναι και πιο λεπτομερής από ό,τι περιμένουν ορισμένοι, στοιχείο απαραίτητο για να γίνει ενδελεχής εκτίμηση πριν από την οριστικοποίηση των κανόνων.

Οι κορυφαίες τράπεζες θεωρούν ότι θα πρέπει να διατηρούν κεφάλαια από ομόλογα GLAC, ισοδύναμα με το 10%  του σταθμισμένου στον κίνδυνο ενεργητικού τους, επιπλέον των εποπτικών κεφαλαίων που ήδη διατηρούν. Όμως ευελπιστούν ότι θα μπορούν να μειώσουν τα νούμερα εάν δείξουν ότι μπορούν να προχωρήσουν σε ήπια εξυγίανση σε περίοδο κρίσης, λόγω απλοποιημένων δομών.

Ωστόσο η πηγή στο G20 τονίζει ότι αυτό δεν είναι πιθανό, καθώς οι νομοθετικές αρχές πιστεύουν ότι οι 29 κορυφαίες τράπεζες χρειάζονται σημαντικό "μαξιλάρι" από τα "bail in" ομόλογα για μεγάλο χρονικό διάστημα, για να δείξουν ότι μπορούν να κλείσουν χωρίς να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια των φορολογούμενων.

       

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v