Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Αύγουστο

Στο 52,8 υποχώρησε ο δείκτης PMI στην ευρωζώνη τον Αύγουστο από 53,8 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν περιορισμένη πτώση του στο 53,4. Καλύτερες του αναμενόμενου οι μετρήσεις στη Γερμανία, ενώ η βελτίωση στον τομέα των υπηρεσιών στη Γαλλία δεν αντιστάθμισε τις χειρότερες επιδόσεις στη μεταποίηση.

Ευρωζώνη: Επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Αύγουστο

Βραδύτερη του αναμενόμενου ήταν η ανάπτυξη της ιδιωτικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, παρά την ευρεία μείωση στις τιμές, καθώς μειώθηκε η δραστηριότητα στον τομέα τόσο της μεταποίησης όσο και των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Markit, ο δείκτης PMI υποχώρησε τον Αύγουστο στο 52,8 από 53,8 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν περιορισμένη πτώση του στο 53,4.

Σύμφωνα με το Markit, τα στοιχεία παραπέμπουν σε ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης κατά 0,3% το γ' τρίμηνο.

«Δεν βλέπουμε να υπάρχει ακόμα πραγματική ανάπτυξη. Δεν βλέπουμε τίποτα που να μας κάνει να πούμε 'ναι, αυτό είναι το σημείο όπου η ευρωζώνη βγαίνει από όλες τις δυσκολίες της'», δήλωσε ο οικονομολόγος του Markit, Rob Dobson.

Ο δείκτης μεταποίησης υποχώρησε στο 50,9 από 52,7 τον Ιούλιο, ενώ ο δείκτης του τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στο 53,5 από 54,2 τον προηγούμενο μήνα.

Καλύτερα του αναμενόμενου τα στοιχεία από τη Γερμανία

Ο ιδιωτικός τομέας της Γερμανίας αναπτύχθηκε για 16ο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Markit, υποδηλώνοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα μπορούσε να εμφανίσει σημαντική ανάπτυξη το γ' τρίμηνο, μετά την απροσδόκητη συρρίκνωσή της το β' τρίμηνο.

Ο δείκτης PMI, που παρακολουθεί την ανάπτυξη στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών υποχώρησε μεν στο 54,9 από 55,7 τον Ιούλιο, ωστόσο παρέμεινε σημαντικά ψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση.

«Τα στοιχεία του Αυγούστου δείχνουν περαιτέρω ενθαρρυντικά νέα για τον ιδιωτικό τομέα της Γερμανίας, με την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες να αυξάνονται σημαντικά», ανέφερε ο οικονομολόγος του Markit, Oliver Kolodseike, προσθέτοντας ότι αυτό παραπέμπει σε επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη το γ' τρίμηνο.

Ο PMI του τομέα της μεταποίησης διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο 52 έναντι του 51,8 που προέβλεπαν οι αναλυτές, ενώ ο PMI του τομέα υπηρεσιών ενισχύθηκε στο 56,4 από 55,7 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επιδείνωση του PMI μεταποίησης στη Γαλλία

Αντιθέτως, στάσιμη παρέμεινε η επιχειρηματική δραστηριότητα της Γαλλίας τον Αύγουστο, καθώς η βελτίωση που εμφανίστηκε στον τομέα των υπηρεσιών δεν αντιστάθμισε τη χειρότερη επίδοση του τελευταίου χρόνου στον τομέα της μεταποίησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Markit, ο PMI της δραστηριότητας στον μεταποιητικό τομέα και στον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε στο 50 από 49,4 τον Ιούλιο.

«Η Γαλλία δεν βελτιώνεται, αλλά σταθεροποιείται.. τουλάχιστον αυτό είναι λίγο πιο θετικό από αυτό που βλέπαμε προηγουμένως», σχολίασε ο οικονομολόγος του Markit, Rob Dobson, ο οποίος ωστόσο χαρακτήρισε αρκετά αδύναμο τον δείκτη μεταποίησης.

«Αν και οι υπηρεσίες έχουν μια ήπια θετική επίδραση και δείχνουν κάποια ανάπτυξη..., η μεταποίηση εξακολουθεί να είναι ένα πραγματικό βαρίδι για την οικονομία», συμπλήρωσε.

Ο δείκτης PMI για τον μεταποιητικό τομέα υποχώρησε περαιτέρω στο 46,5 από 47,8 τον προηγούμενο, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από τον Μάιο του 2013.

Αντιθέτως, ο αντίστοιχος δείκτης του τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε στο 51,1 από 50,4.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v