Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαβρόφ: Πρόοδος μόνο στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας

Το μόνο ζήτημα που έχει λυθεί είναι αυτό της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία, λέει ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Ετοιμάζεται και δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων. Πληροφορίες για πλήγμα από πύραυλο σε λεωφορεία που μετέφεραν πρόσφυγες.

Λαβρόφ: Πρόοδος μόνο στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας

Όλα τα θέματα που σχετίζονται με την αποστολή της ανθρωπιστικής οχηματοπομπής στην Ουκρανία έχουν επιλυθεί, όμως δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία ή πολιτική λύση στις συγκρούσεις στα ανατολικά της χώρας, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Μετά τις διαπραγματεύσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ουκρανίας στο Βερολίνο, ο Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου, είπε πως «όλα τα ζητήματα έχουν λυθεί... σε ότι αφορά το ανθρωπιστικό ζήτημα», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να αναφέρουμε θετικά αποτελέσματα στην επίτευξη εκεχειρίας και στην πολιτική διαδικασία».

Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα ενημερώσουν τους ηγέτες των κρατών τους και ενδεχομένως να συμφωνήσουν σήμερα ή αύριο στο πώς θα συνεχιστούν οι συνομιλίες.

«Θα το κάνουμε, και αυτό είναι που έχει συμφωνηθεί τώρα. Η πρώτη αναφορά προς τις πρωτεύουσες και τις κυβερνήσεις μας και στη συνέχεια, ενδεχομένως κατά τη διάρκεια της Τρίτης, να συμφωνηθεί η συνέχιση της σημερινής συζήτησης» είπε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο για την Ουκρανία ήταν «δύσκολη», αλλά πιστεύει ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος.

«Είναι δύσκολο, αλλά πιστεύω και ελπίζω ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο σε κάποια θέματα των συζητήσεων», δήλωσε, χωρίς ωστόσο να απαντά σε ποια ζητήματα σημειώθηκε πρόοδος.

«Ο στόχος παραμένει η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και η πρόληψη μελλοντικών θυμάτων» πρόσθεσε.

Χτυπήθηκαν λεωφορεία που μετέφεραν πρόσφυγες

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωποι του ουκρανικού στρατού δήλωσαν σήμερα πως κομβόι λεωφορείων που μετέφερε πρόσφυγες από το Λουχάνσκ, χτυπήθηκε από πύραυλο των αυτονομιστών, λέγοντας πως είναι άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων.

«Τρομοκράτες έβαλλαν με πυραύλους Grad κατά κομβόι προσφύγων από το Λουχάνσκ κοντά στις περιοχές των Κριαστούβατιε και Νοβοσβίτλιβκα... περιμένουμε να ακούσουμε πόσοι σκοτώθηκαν», ανέφερε εκπρόσωπος της στρατιωτικής επιχείρησης στα ανατολικά της χώρας.

Εκπρόσωπος της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ είπε πως δεν διαθέτει πληροφορίες για το περιστατικό, ωστόσο ενημερωτικό site των ανταρτών έκανε λόγο για ανταλλαγή πυρών μεταξύ αυτονομιστών και ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή όπου κινούνταν τα λεωφορεία. 

Ανώτατος ηγέτης των ανταρτών αρνήθηκε ότι οι αυτονομιστές φέρουν ευθύνη για το περιστατικό, λέγοντας πως οι δυνάμεις των ανταρτών δεν διαθέτουν την στρατιωτική ικανότητα να πραγματοποιήσουν μια τέτοια επίθεση. "ΟΙ ουκρανοί μόνοι τους βομβαρδίζουν τον δρόμο συνεχώς με αεροπλάνα και Grad. Φαίνεται πως τώρα σκότωσαν περισσότερους πολίτες, όπως κάνουν για μήνες τώρα. Δεν έχουμε τν ικανότητα να στείλουμε Grad σ' εκείνη την περιοχή".

Σημειώνεται ότι οι δυνάμεις της ουκρανικής κυβέρνησης έχουν περικυκλώσει την ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές πόλη Χορλίβκα, ενώ πήραν τον έλεγχο και μικρότερων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός.

Η σχετική ανακοίνωση του στρατού ανέφερε πως υπάρχουν υποψίες ότι οι αυτονομιστές απάντησαν στα πυρά με χρήση ρωσικού πυραυλικού συστήματος Uragan στα νοτιοανατολικά του Ντονέτσκ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, ενώ η πλευρά των αυτονομιστών δεν έχει σχολιάσει.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v