Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γάζα: Λήγει σήμερα η εκεχειρία

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων στο Κάιρο, ωστόσο δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται πρόοδος. Διάσκεψη δωρητών για την ανοικοδόμηση της Γάζας -όταν υπάρξει συμφωνία για εκεχειρία διαρκείας- σχεδιάζουν η Αίγυπτος και η Νορβηγία.

Γάζα: Λήγει σήμερα η εκεχειρία

Η Αίγυπτος και η Νορβηγία σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν από κοινού διάσκεψη δωρητών για το θέμα της ανοικοδόμησης της Γάζας όταν υπάρξει συμφωνία διαρκούς εκεχειρίας, όπως γνωστοποίησε το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Κάιρο μεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις των Παλαιστινίων και των Ισραηλιτών αντιπροσώπων, ενώ το Όσλο προεδρεύει της διεθνούς ομάδας δωρητών για τους Παλαιστινίους.

«Οι προσκλήσεις στη διάσκεψη, η οποία θα γίνει στο Κάιρο, θα σταλούν όταν επιτευχθεί συμφωνία για εκεχειρία διαρκείας, ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων στο Κάιρο», ανέφερε στη σχετική του ανακοίνωση το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ, αργά σήμερα λήγει η πενταήμερη ανακωχή που είχε τεθεί σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις των αντιμαχόμενων πλευρών, ωστόσο τα κενά παραμένουν.

Χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει πως η όποια συμφωνία για το μέλλον της Γάζας θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ, ενώ προειδοποίησε τη Χαμάς ότι θα έρθει αντιμέτωπη με σκληρά πλήγματα στην περίπτωση που ξεκινήσει πάλι να βάλλει κατά του ισραηλινού κράτους.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος, από την πλευρά του, ανέφερε χθες πως η θέση του Ισραήλ στις διαπραγματεύσεις, όπως τουλάχιστον αυτές παρουσιάστηκαν από τους Αιγύπτιους μεσολαβητές, δείχνουν «υπαναχώρηση έναντι αυτών που είχαν ήδη επιτευχθεί και οι συζητήσεις γύρισαν πάλι στο σημείο μηδέν».

Όπως είπε ο ίδιος στο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA,το Ισραήλ σκλήρυνε τη στάση του και έθεσε «αδύνατες» απαιτήσεις, ιδιαίτερα σε θέματα ασφάλειας. Ανέφερε πως οι Παλαιστίνιοι θα εξετάσουν την κατάσταση και θα απαντήσουν νωρίς τη Δευτέρα.

Ο Μουσά Αμπού Μαρζούκ, ανώτατο στέλεχος της Χαμάς, δήλωσε πως δεν είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί η εκεχειρία πέραν της διορίας της Δευτέρας.

Εν τω μεταξύ, όπως γνωστοποίησε ο ισραηλινός στρατός, στρατιώτες κατέστρεψαν σήμερα Δευτέρα τις οικίες δύο Παλαιστινίων που θεωρούνται ύποπτοι για την απαγωγή και τη δολοφονία των τριών εφήβων στη Δυτική Όχθη, που ουσιαστικά πυροδότησε τον νέο κύκλο βίας στη Γάζα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v