Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες επιθέσεις στη Γάζα παρά την παράταση της εκεχειρίας

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε νέες αεροπορικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από επιθέσεις με ρουκέτες που -όπως υποστηρίζει- δέχθηκε από την παλαιστινιακή πλευρά. Διαψεύδει η Χαμάς. Παρατάθηκε η εκεχειρία για πέντε ακόμα ημέρες. Την Κυριακή θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Νέες επιθέσεις στη Γάζα παρά την παράταση της εκεχειρίας

Δεν ξεκίνησε καλά η νέα εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, αφού λίγες ώρες μετά τη συμφωνία για παράταση της εκεχειρίας για άλλες 5 ημέρες, το Ισραήλ προέβη σε βομβαρδισμούς στη Γάζα, απαντώντας σε ρουκέτες που δέχθηκε όπως υποστηρίζει από την παλαιστινιακή πλευρά. Ωστόσο, η Χαμάς επιμένει πως δεν εκτόξευσε καμία ρουκέτα και κατηγόρησε το Ισραήλ για παραβίαση της ανακωχής.

Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως αντάρτες της Γάζας παραβίασαν την εκεχειρία και εκτόξευσαν οκτώ ρουκέτες κατά του Ισραήλ, και ως απάντηση ο στρατός έβαλε κατά στόχων «τρομοκρατών» στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής θύματα από τις επιθέσεις αυτές.

Η Χαμάς αρνήθηκε την εμπλοκή της στην εκτόξευση ρουκετών και κατηγόρησε το Ισραήλ για παραβίαση της εκεχειρίας, η οποία παρατάθηκε την τελευταία στιγμή προκειμένου οι δύο πλευρές να βρουν λύση για μακροπρόθεσμη κατάπαυση πυρός, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου.

Το Ισραήλ δεν έχει ακόμα σχολιάσει τη νέα συμφωνία εκεχειρία που ανακοινώθηκε στο Κάιρο από τους Παλαιστινίους.

Δύσκολες διαπραγματεύσεις

Η παύση στις εχθροπραξίες, που έχουν κοστίσει τη ζωή περισσοτέρων από 2.000 ανθρώπων, θα έληγε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Όμως η γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων ώστε να διασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός, έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολη.

Η Χαμάς και οι σύμμαχοί της θέλουν να τερματιστεί ο αποκλεισμός που έχουν επιβάλει το Ισραήλ και η Αίγυπτος στη Γάζα. Το Ισραήλ και η Αίγυπτος θέτουν ζήτημα ασφάλειας, λόγω της Χαμάς, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η όποια επίτευξη συμφωνίας για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό της Χαμάς ότι η ομάδα θα επιμένει στην άρση του αποκλεισμού της Γάζας και στη μείωση του περιορισμού κινήσεων για τους κατοίκους της περιοχής, ως προαπαιτούμενο για «μόνιμη ηρεμία».

Μέλη της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας είπαν πως θα επιστρέψουν στο Κάιρο το Σάββατο το βράδυ για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις την Κυριακή.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος είχε δηλώσει πως η Αίγυπτος παρουσίασε νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός.

Αιγυπτιακές και παλαιστινιακές πηγές είπαν πως το Ισραήλ είχε συμφωνήσει, με επιφυλάξεις, να επιτρέψει να περάσουν ορισμένες προμήθειες προς τη Γάζα και να χαλαρώσει τους περιορισμούς στη διασυνοριακή κίνηση πολιτών και αγαθών, υπό ορισμένους όρους.

Ένα από τα προβληματικά σημεία για συμφωνία είναι η απαίτηση της παλαιστινιακής πλευράς για ανοικοδόμηση του λιμανιού και ενός αεροδρομίου στη Γάζα που καταστράφηκαν σε προηγούμενες μάχες με το Ισραήλ, όμως το Ισραήλ επικαλείται λόγους ασφαλείας και αντιτίθεται στην επαναλειτουργία τους.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να καθυστερήσουν τις συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα κατά έναν μήνα, με βάση Παλαιστίνιο αξιωματούχο.

Στο πλαίσιο της αιγυπτιακής πρότασης, το Ισραήλ θα αυξήσει στα 6 από 3 μίλια την περιοχή στην οποία θα επιτρέπεται η αλιεία από Παλαιστίνιους ψαράδες, ενώ παράλληλα θα μειωθεί το μέγεθος της πράσινης ζώνης για τους Παλαιστίνιους στην πλευρά της Γάζας στα 100 μέτρα από τα σύνορα, από 300 που είναι σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v