Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελβετία: "Too big to fail" και η Raiffeisen

Οι τράπεζες που θεωρούνται ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία για το ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας, είναι υποχρεωμένες να τηρούν αυστηρότερες ρυθμιστικές προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων η διατήρηση ενός μεγαλύτερου κεφαλαιακού «μαξιλαριού» ώστε να προστατεύονται έναντι πιθανών αναταράξεων στις αγορές.

Ελβετία: Too big to fail και η Raiffeisen

Η Eθνική Tράπεζα της Ελβετίας (SNB) ανακοίνωσε ότι προσθέτει την Raiffeisen στη λίστα των τραπεζών που μπαίνουν υπό αυστηρότερη εποπτεία λόγω της σημασίας τους για το ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Στη λίστα βρίσκονται ήδη οι UBS, Credit Suisse και Zuercher Kantonalbank, καθώς θεωρείται ότι η σταθερότητά τους είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωστία του ελβετικού χρηματοοικονομικού συστήματος.

Οι τράπεζες αυτές είναι υποχρεωμένες να τηρούν αυστηρότερες ρυθμιστικές προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων η διατήρηση ενός μεγαλύτερου κεφαλαιακού «μαξιλαριού» ώστε να προστατεύονται έναντι πιθανών αναταράξεων στις αγορές.

Η Raiffeisen διαθέτει 305 καταστήματα και ο ισολογισμός της ανέρχεται σε 183 δισ. ελβετικά φράγκα, όμως την μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί στην κεντρική τράπεζα της Ελβετίας ο τομέας των ενυπόθηκων δανείων της τράπεζας.

Στη συνεδρίασή της τον Ιούνιο, η SNB δήλωσε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις σημαντικής χαλάρωσης στις αγορές ενυπόθηκων δανείων και ακινήτων, παρά την μικρή επιβράδυνση που εμφανίζει ο ρυθμός ανάπτυξης του δανεισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v