Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Σε ιστορικό χαμηλό 0,01% το επιτόκιο eonia

Το Eonia αποτελεί το πιο σημαντικό σημείο αναφοράς για τα ευρωπαϊκά επιτόκια και επηρεάζει το κόστος δανεισμού εκατομμυρίων οικογενειών και επιχειρήσεων της Ευρώπης.

Ευρωζώνη: Σε ιστορικό χαμηλό 0,01% το επιτόκιο eonia

Η πλούσια ρευστότητα στην αγορά της ευρωζώνης πίεσε το βασικό κόστος overnight δανεισμού του ευρώ σε ιστορικό αρνητικό ρεκόρ, καθώς επιστρέφουν οι ανησυχίες για την οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Ο δείκτης euro overnight index average –Eonia, που αποτελεί το πιο σημαντικό σημείο αναφοράς για τα ευρωπαϊκά επιτόκια και επηρεάζει το κόστος δανεισμού εκατομμυρίων οικογενειών και επιχειρήσεων της Ευρώπης, διολίσθησε στην μία μόλις μονάδα βάσης δηλαδή στο 0,01% σήμερα, στο χαμηλότερο σημείο από «γεννήσεως» ευρώ.

Ο Giuseppe Maraffino της Barclays σχολίασε στους FT:

«Τα χαμηλά επιτόκια στην αγορά χρήματος οφείλονται στο πακέτο μέτρων της ΕΚΤ τον Ιούνιο και ειδικά στην ένεση ρευστότητας λόγω της λήξης του προγράμματος «αποστείρωσης». Με χαμηλό επιτόκιο eonia, τα υπόλοιπα επιτόκια της αγοράς χρήματος παραμένουν χαμηλά. Αναμένεται μάλιστα ότι θα προκύψει και περαιτέρω ρευστότητα, αν και δεν πιστεύω ότι το eonia θα πέσει σε αρνητικά επίπεδα».

Λήγοντας το πρόγραμμα «αποστείρωσης» που χρησιμοποιούσε για να ισοφαρίσει τις επιδράσεις από τις αγορές κρατικών ομολόγων που έκανε μεταξύ 2010 και 2011, η ΕΚΤ θα σταματήσει να αποσύρει περίπου 165 δισ. ευρώ σε ρευστότητα κάθε εβδομάδα από τις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v