Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αίγυπτος: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Σε ισχύ από τα μεσάνυχτα η νέα 72ωρη εκεχειρία Ισραηλινών-Παλαιστινίων. Στο Κάιρο οι αντιπροσωπείες των αντιμαχόμενων πλευρών, όπου διαπραγματεύονται την εξεύρεση λύσης ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος. Τουλάχιστον 1.910 Παλαιστίνιοι νεκροί από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης.

Αίγυπτος: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Χωρίς επεισόδια συνεχίζεται η εκεχειρία των 72 ωρών στην οποία συμφώνησαν χθες Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι.

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία έφθασε στο Κάιρο σήμερα, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, που ξεκίνησε πριν από έναν μήνα και έχει ήδη στοιχίσει τις ζωές τουλάχιστον 1.910 Παλαιστινίων (κυρίως πολιτών) και 67 Ισραηλινών (οι 3 εκ των οποίων πολίτες).

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος του Ισραήλ είχε πει χθες πως οι διαπραγματευτές της χώρας θα επιστρέψουν στο Κάιρο μόνο εάν δεν «σπάσει» η εκεχειρία.

Ο υπουργός στρατηγικών υποθέσεων του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτς δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι ο αφοπλισμός των Παλαιστινίων μαχητών στη Γάζα είναι κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση μιας μακροχρόνιας εκεχειρίας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα μπορέσει να επιτευχθεί δια της διπλωματικής οδού, αντί της βίας.

«Ελπίζω πως θα υπάρξει διπλωματική λύση. Αν δεν υπάρξει διπλωματική λύση, είμαι πεπεισμένος ότι αργά ή γρήγορα θα πρέπει να επιλέξουμε μια στρατιωτική λύση ανάληψης του ελέγχου της Γάζας προκειμένου να αποστρατιωτικοποιηθεί και πάλι η περιοχή», τόνισε στο Ισραηλινό Ραδιόφωνο.

Τη νέα τριήμερη εκεχειρία χαιρέτισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, ο οποίος εξέφρασε ελπίδα ότι θα μπορέσει να οδηγήσει σε μια μακροχρόνια κατάπαυση πυρός.

Στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στις αρχές του μήνα στο Κάιρο, η Αίγυπτος πραγματοποιεί ξεχωριστές συναντήσεις με την κάθε πλευρά, καθώς καμία δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της άλλης. Η Χαμάς απορρίπτει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και το Ισραήλ χαρακτηρίζει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Ένα ακόμα προβληματικό σημείο των διαπραγματεύσεων είναι η απαίτηση του Ισραήλ για εγγυήσεις ότι η Χαμάς δεν θα χρησιμοποιήσει τους πόρους ανοικοδόμησης που θα σταλούν στη Γάζα για να χτίσει νέες σήραγγες για να επιτεθεί στο Ισραήλ. Η Χαμάς από την πλευρά της απαιτεί να τερματιστεί ο οικονομικός αποκλεισμός της Γάζας που έχουν επιβάλει Ισραήλ και Αίγυπτος, αλλά και την απελευθέρωση κρατουμένων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v