Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα 3ήμερη εκεχειρία στη Γάζα

Η Αίγυπτος φέρεται να καταρτίζει νέο σχέδιο για εκεχειρία 72 ωρών στη Γάζα, προκειμένου να συνεχιστούν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων για μακροχρόνια λύση στην κρίση στην περιοχή. Πρόθυμοι να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις δηλώνουν οι Παλαιστίνιοι, καμία διαπραγμάτευση υπό πυρά λέει ο Νετανιάχου.

Νέα 3ήμερη εκεχειρία στη Γάζα

Το Ισραήλ αποδέχθηκε την πρόταση της Αιγύπτου για νέα εκεχειρία 72 ωρών στη Λωρίδα της Γάζας και, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους, οι ισραηλινοί διαπραγματευτές θα επιστρέψουν στο Κάιρο αύριο Δευτέρα εάν κρατήσει η εκεχειρία.

Λίγο νωρίτερα, η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου, επικαλούμενη παλαιστινιακή πηγή, μετέδωσε ότι οι παλαιστινιακές ομάδες συμφώνησαν σε εκεχειρία 72 ωρών.

Η Αίγυπτος , σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της, είχε κάλεσε το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να αποδεχθούν μια νέα εκεχειρία 72 ωρών στη Γάζα, που θα ξεκινήσει στις 21:00 GMT σήμερα (00:00 ώρα Ελλάδας), προκειμένου να μπορέσουν να ξαναξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία.

Προηγουμένως, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κάιρο,  ο Αζάμ Αχμέντ, αξιωματούχος της Φατάχ που ηγείται της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας είπε ότι «η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία θα δώσει τη θέση της υπό το φως των αιγυπτιακών προσπαθειών και εξελίξεων εντός των επόμενων ωρών».

Ο ίδιος κατηγόρησε το Ισραήλ για αδιαλλαξία και σημείωσε πως οι Παλαιστίνιοι είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις που στόχο έχουν την επίτευξη μιας μακροχρόνιας κατάπαυσης πυρός και τη διευκόλυνση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο Τελ Αβίβ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου είχε ξεκαθαρίσει πως «το Ισραήλ δεν θα διαπραγματευτεί υπό πυρά».

«Δεν είπαμε ποτέ ότι (η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ) έχει λήξει. Η επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρις ότου ο στόχος της –η αποκατάσταση της ηρεμίας για μια παρατεταμένη περίοδο- επιτευχθεί. Είπα στην αρχή και καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης – θα χρειαστεί χρόνος και απαιτείται σθένος».

Από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν σκοτωθεί 1.893 Παλαιστίνιοι και 67 Ισραηλινοί (οι τρεις πολίτες).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v