Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γάζα: Στον «αέρα» οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Συνεχίζονται οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και οι εκτοξεύσεις ρουκετών σε ισραηλινό έδαφος. Προς νέο ναυάγιο οδεύουν οι διαπραγματεύσεις για επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας. Ισραηλινοί διαδηλώνουν κατά των επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Γάζα: Στον «αέρα» οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλοι επτά τραυματίστηκαν από νέα αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς συνεχίζονται σήμερα, για τρίτη ημέρα μετά την λήξη της 72ωρης εκεχειρίας, οι εχθροπραξίες μεταξύ ισραηλινού στρατού και μαχητών της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Από την Παρασκευή, όταν έληξε η εκεχειρία των 72 ωρών, έχουν χάσει τη ζωή τους 14 Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις, ενώ οι παλαιστίνιοι μαχητές έχουν εκτοξεύσει περισσότερες από 100 ρουκέτες προς το Ισραήλ, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα ή ζημιές.

Στο μεταξύ, προς νέο ναυάγιο φαίνεται να οδεύουν οι διεθνείς προσπάθειες για επίτευξη μακροχρόνιας εκεχειρίας, αφού το Ισραήλ αρνήθηκε να ξαναστείλει στο Κάιρο αντιπροσωπεία του όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες, ενώ ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής αντιπροσωπείας απείλησε να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις αν δεν αντιστρέψει τη στάση του το Ισραήλ.

«Θα φύγουμε από το Κάιρο αύριο (Κυριακή) εάν επιβεβαιωθεί ότι οι Ισραηλινοί δεν θα επιστρέψουν» άνευ όρων, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, Αζάμ Αχμέντ.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε πως το Ισραήλ δεν θα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις προς το Ισραήλ. «Το Ισραήλ δεν θα διαπραγματευτεί υπό πυρά», τόνισε. «Δεν είπαμε ποτέ ότι (η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ) έχει λήξει. Η επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρις ότου ο στόχος της –η αποκατάσταση της ηρεμίας για μια παρατεταμένη περίοδο- επιτευχθεί. Είπα στην αρχή και καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης – θα χρειαστεί χρόνος και απαιτείται σθένος».

Η Αίγυπτος πραγματοποιεί ξεχωριστές συναντήσεις με την κάθε πλευρά, δεδομένου ότι το Ισραήλ και η Χαμάς αλληλοαρνούνται την νομιμότητά τους. Η Χαμάς επιχειρεί να αυξήσει τις πιέσεις για τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας, που έχουν επιβάλει Ισραήλ και Αίγυπτος.

Το Ισραήλ από την πλευρά του απαιτεί εγγυήσεις ότι η Χαμάς δεν θα χρησιμοποιήσει τις προμήθειες που θα σταλούν για ανοικοδόμηση της Γάζας προκειμένου να χτίσει περισσότερα τούνελ.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σαμί Αμπού Ζουχρί, είπε ότι βλέπει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας των προσπαθειών για ανανέωση της εκεχειρίας των 72 ωρών που είχε ανακοινωθεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση πιθανότατα θα συζητήσει το θέμα της κρίσης αργότερα σήμερα. «Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι και εντός δυο ή τριών ημερών θα δούμε εάν οδεύουμε αριστερά προς συμφωνία ή δεξιά, προς κλιμάκωση», δήλωσε στο Channel 10 ο υπουργός Πληροφοριών Γιουβάλ Στάινιτς, στενός σύμμαχος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ισραηλινές διαδηλώσεις κατά των επιθέσεων στη Γάζα

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, τουλάχιστον 150 Ισραηλινοί πραγματοποίησαν διαδήλωση στο Τελ Αβίβ κατά του πολέμου στη Γάζα, αψηφώντας τις απαγορεύσεις της αστυνομίας σχετικά με τη συνάθροιση σε πόλεις που βρίσκονται εντός εμβέλειας επιθέσεων από πυραύλους.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν στα χέρια τους πανό και φώναζαν συνθήματα όπως «Σταματήστε τη σφαγή» και «Ελευθερώστε τη Γάζα».

Η ισραηλινή αστυνομία είχε νωρίτερα εκδώσει απαγόρευση για την πραγματοποίηση διαδηλώσεων επικαλούμενη περιορισμούς που είχε αναγγείλει ο στρατός σε περιοχές που ενδέχεται να πληγούν από πυραύλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v