Λύση κρατικοποίησης για τη Malaysia Airlines

Η Μαλαισία κινητοποιείται για να διασώσει την εθνική της αεροπορική εταιρεία. Το σχέδιο περιλαμβάνει πλήρη κρατικοποίηση, έξοδο από το χρηματιστήριο και αναδιάρθρωση που μπορεί να σημαίνει ακόμη και μερική πώληση τμημάτων.

Λύση κρατικοποίησης για τη Malaysia Airlines

Στη λύση της πλήρους κρατικοποίησης οδηγείται η Malaysia Airlines που βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης μετά τις δύο αεροπορικές τραγωδίες σε διάστημα μόλις 4 μηνών. Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ασίας θα εξαγοραστεί από κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας βάσει ενός σχεδίου διάσωσης που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει έξοδο της εταιρείας από την χρηματιστηριακή αγορά και πλήρη αναδιάρθρωση.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο Khazanah Nasional, που ήδη έχει το 69% της αεροπορικής εταιρείας, ανακοίνωσε ότι έχει παρουσιάσει την πρότασή του στο διοικητικό συμβούλιο της Malaysia Airlines. Το σχέδιο περιλαμβάνει την εξαγορά του ποσοστού μειοψηφίας προσφέροντας μάλιστα premium 12,5% από το κλείσιμο της μετοχής την Πέμπτη. Όταν ολοκληρωθεί η εξαγορά, τότε η εταιρεία θα βγει από το χρηματιστήριο. Ήδη από σήμερα Παρακευή έχει αποφασιστεί αναστολή της διαπραγμάτευσης.

«Η Μαλαισία κινείται για να σώσει την εθνική αεροπορική εταιρεία που είναι η παλαιότερη στην Ασία και έχει γίνει έμβλημα της ταχείας βιομηχανοποίησης της νοτιοανατολικής Ασίας κατά τη δεκαετία του 1980» σχολιάζουν οι Financial Times.

Τα προβλήματα για τη Malaysia Airlines είχαν ξεκινήσει πριν την εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ370 στις 8 Μαρτίου. Το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν το χειρότερο των δύο τελευταίων ετών με διεύρυνση ζημιών κατά 58%, ενώ ήδη καταγραφόταν εξάντληση των ρευστών διαθέσιμων. Το Khazanah δήλωσε πως η αεροπορική είχε ρευστότητα για να αντέξει ένα χρόνο.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις, αποκαλύπτει πως οι βασικοί μέτοχοι της αεροπορικής βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τράπεζες για στρατηγική αναδιάρθρωση της εταιρείας, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει μερική πώληση του τμήματος αεροναυπηγικής και αναβάθμιση του στόλου. Επί τάπητος τίθεται επίσης το ενδεχόμενο πλήρους rebranding της εταιρείας ή ακόμη και συνεργασία με κάποια άλλη διεθνή αεροπορική.

Το Khazanah, του οποίου πρόεδρος είναι ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Najib Razak, δήλωσε ότι θα δώσει περισσότερες πληροφορίες στα τέλη Αυγούστου. Συμπλήρωσε ωστόσο, πως η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται από την πλήρη συνεργασία όλων των πλευρών. Παλαιότερα σχέδια για αναδιοργάνωση της Malaysia Airlines σκόνταψαν στις πολιτικές αντιδράσεις για περικοπές θέσεων εργασίας. Τώρα, το βασικό εργατικό συνδικάτο της εταιρείας δηλώνει ότι θα στηρίξει το σχέδιο μόνο εάν αντικατασταθεί ο νυν διευθύνων σύμβουλος Ahmad Jauhari. «Είχε τρία χρόνια να αλλάξει τα πράγματα. Το καταστήσαμε πολύ σαφές. Θα στηρίξουμε μία νέα ομάδα που έχει γνώση του χώρου και ακεραιότητα» δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου στο Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v