Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FactSet: Απαισιοδοξία για το real estate στις ΗΠΑ

Στο ”ζενίθ” τα επίπεδα απαισιοδοξίας των αναλυτών της FactSet, με αφορμή τις ισχυρές ανισορροπίες στην αγορά του real estate και των νέων κατοικιών στις ΗΠΑ. Όπως εκτιμούν, η αύξηση του ΑΕΠ για το πρώτο εξάμηνο του 2007 δεν θα είναι πάνω από 2% και πλέον ”δίνουν” 40% πιθανότητα για μια ”σκληρή προσγείωση”.

FactSet: Απαισιοδοξία για το real estate στις ΗΠΑ
Οι ειδήσεις από την Αμερική δεν φαίνεται να καλυτερεύουν! Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Μίσιγκαν κατρακύλησε από 96,9 τον Ιανουάριο στο 91,3 τον περασμένο μήνα, το ποσοστό αύξησης ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο έχει αναθεωρηθεί αισθητά χαμηλότερα σε 2,2% έναντι αρχικής εκτίμησης 3,5%.

Μια σημαντική αρνητική εξέλιξη είναι και στο μέτωπο των αναθεωρήσεων του S&P 500. Οι αρνητικές αναθεωρήσεις των αναλυτών για την κερδοφορία του S&P 500 για το πρώτο τρίμηνο ξεπερνούν αριθμητικώς τώρα τις ανοδικές.

Γενικά, τόσο σε επίπεδο μάκρο, όσο και σε μίκρο, η οικονομία συνεχίζει να επιβραδύνεται. Οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ακόμα σε ήπια προσγείωση, εντούτοις και αυτή την εβδομάδα το βασικό μας ερώτημα είναι εάν τα προβλήματα της αγοράς ιδιοκτησίας υπονομεύουν αυτήν την έκβαση, εξηγούν οι αναλυτές της FactSet.

Οι αναλυτές της FactSet εστιάζουν το πρόβλημα στην αμερικάνικη αγορά του real estate και επισημαίνουν ότι το 2006 ήταν δύσκολη χρονιά για την αμερικάνικη αγορά ιδιοκτησίας.

Η υπερβολική άνοδος στα προηγούμενα έτη και η σφιχτή πολιτική της Fed προκάλεσαν πτώση στις τιμές πάνω από 10% και εάν η παρούσα διόρθωση εμμένει στο ίδιο ποσοστό κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου αυτού του έτους, όπως εμείς αναμένουμε, η κατάσταση θα είναι τόσο κακή όπως ήταν κατά τη διάρκεια της ύφεσης του 1990-91!

Έπειτα από μία προσεκτική ανάλυση των τριμηνιαίων στοιχείων, είμαστε πεπεισμένοι ότι η αμερικανική οικονομία θα αρχίσει να ”αισθάνεται” τον αντίκτυπο της μείωσης στην αγοράς ιδιοκτησίας, εξηγεί η FactSet.

Παράγοντες, όπως η πλεονάζουσα κατανάλωση, επακόλουθο της απροσδόκητης πτώσης στα ενεργειακά κόστη, έχουν καθυστερήσει την αντίδρασή.

Όμως αυτό το αναπάντεχο κέρδος δεν μπορεί να επαναληφθεί και δυστυχώς δεν βλέπουμε κανένα στοιχείο σταθεροποίησης των τιμών στο εσωτερικό των ΗΠΑ, και ειδικά στις νέες κατοικίες. Τα αποθέματα των απούλητων σπιτιών είναι υψηλά.

Παράλληλα, οι αμερικανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τώρα άνοδο στο ποσοστό μη αποπληρωμής των ενυπόθηκων δανείων, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο προσεκτικές στις δανειοδοτήσεις.

Οι πρόσφατοι περιορισμοί στους όρους των δανείων θα περιορίσουν την πρόσβαση στην ιδιοκτησία και θα αποκλείσουν πολλούς πιθανούς αγοραστές από μια ακόμα υπερτιμημένη αγορά.

Η μειωμένη ζήτηση για νέες κατοικίες θα προκαλέσει σοβαρές δυσκολίες στους έχοντες υψηλά αποθέματα έτοιμων σπιτιών. Δεδομένου ότι χρειάζονται έξι μήνες για να χτιστεί ένα σπίτι, περισσότερες κακές ειδήσεις στην απασχόληση του τομέα είναι καθ’ οδόν.

Συνολικά, αναμένουμε ότι η αύξηση του ΑΕΠ για το πρώτο εξάμηνο του 2007 δεν θα είναι καλύτερη από ό,τι ήταν στο δεύτερο μισό του περασμένου έτους και πλέον δίνουμε 40% πιθανότητα για μια σκληρή προσγείωση. Ποτέ δεν ήμαστε τόσο απαισιόδοξοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v