African Bank: Βουτιά μετοχής λόγω κεφαλαιακής κρίσης

Στην αγορά επικρατεί δικαιολογημένος πανικός καθώς η «Abil» σε καμία περίπτωση δεν είναι βιώσιμη και είναι πολύ πιθανό να προκύψουν μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας από την εξέλιξη της κατάστασης.

African Bank: Βουτιά μετοχής λόγω κεφαλαιακής κρίσης

Η African Bank Investments Ltd. ο μεγαλύτερος οίκος παροχής μη εξασφαλισμένων δανείων της Νοτίου Αφρικής, έχασε περίπου 90% της κεφαλαιοποίησής της στο χρηματιστήριο, μετά την προβλεψη για ζημίες ρεκόρ και την ανακοίνωση ότι θα αναγκαστεί να προσφύγει στους επενδυτές για αύξηση μετοχικού 791 εκατ. δολ.

Η μετοχή βούλιαξε 87% στα 88 σεντς στο Γιοχάνσεμπουργκ, μετά από βουτιά 61% χθες. Η Coronation Fund Managers Ltd., ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, βούλιαξε έως 6,5% σε ενδοσυνεδριακό χαμηλό πέντε μηνών.

Αναλυτές δηλώνουν ότι στην αγορά επικρατεί πανικός και τονίζουν ότι οι φόβοι είναι δικαιολογημένοι καθώς η "Abil» σε καμία περίπτωση δεν είναι βιώσιμη και είναι πολύ πιθανό να προκύψουν μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας από την εξέλιξη της κατάστασης.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της νοτιοαφρικανικής τράπεζας Leon (Leonidas) Kirkinis παραιτήθηκε χθες μετά από 23 χρόνια στο «τιμόνι» και ανακοινώθηκε η ανάγκη για αύξηση κεφαλαίων 8,5 δισ. ραντ, μέγεθος εξαπλάσιο από την τρέχουσα αξία της στην αγορά.

Η Abil ανακοίνωσε επίσης ότι προβλέπει ζημίες ρεκόρ 7,6 δισ. ραντ για το σύνολο του 2014.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v