Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΒοΕ

Η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως αναμενόταν διατήρησε τα επιτόκιά της στο ιστορικά χαμηλό 0,5%. Δεν προέβη σε αλλαγή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης

Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΒοΕ

Στάση αναμονής επέλεξε να τηρήσει η Τράπεζα της Αγγλίας διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο ιστορικά χαμηλό 0,5%, ενώ δεν προχώρησε σε κάποια μεταβολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Η συζήτηση όμως, έχει ανάψει, με πολλούς αναλυτές να προβλέπουν σύντομα κινήσεις στο "μέτωπο" της νομισματικής πολιτικής στην Βρετανία, συνεπεία της θεαματικής βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών. 

Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν εξέδωσε ανακοίνωση που να εξηγεί αυτή την απόφαση. Έτσι οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν δύο εβδομάδες για να μάθουν πώς ψήφισαν τα μέλη της νομισματικής επιτροπής και εάν υπήρχαν κάποιοι που να ψήφισαν υπέρ της πρώτης αύξησης επιτοκίων μετά την χρηματοοικονομική κρίση. 

Οι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πως ήδη η επιτροπή νομισματικών υποθέσεων της ΒοΕ είναι διχασμένη επί του θέματος. Σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters, η μέση πρόβλεψη έκανε λόγο για μοιρασμένες ψήφους στην επιτροπή κατά τη συνεδρίαση του Αυγούστου. Η βρετανική οικονομία άλλωστε, αναμένεται ότι θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό που θα υπερβαίνει το 3%.Άλλοι ωστόσο, επισημαίνουν πως ακόμη δεν καταγράφεται εξίσου σημαντική ανάπτυξη στους μισθούς.

"Οι αγορές περιμένουν ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων θα γίνει είτε στα τέλη του 2014 είτε στις αρχές του 2015" σχολιάζει το Reuters και συμπληρώνει: "Αυτή η εκτίμηση έχει οδηγήσει σε άνοδο της στερλίνας περισσότερο από 10% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων τους τελευταίους 12 μήνες".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v