Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομπάμα: Δεν χρειάζεται επιπλέον στρατιωτική βοήθεια η Ουκρανία

Ανησυχία στις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο εισβολής της Ρωσίας σε ουκρανικό έδαφος, υπό το πρόσχημα ειρηνευτικής αποστολής. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η λίστα με τα προϊόντα στα οποία η Ρωσία θα μπλοκάρει τις εισαγωγές.

Ομπάμα: Δεν χρειάζεται επιπλέον στρατιωτική βοήθεια η Ουκρανία

Η Ουκρανία δεν χρειάζεται επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στον πόλεμο κατά των αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας, όμως μια εισβολή της Ρωσίας θα «έθετε μια διαφορετική σειρά ερωτημάτων», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, λίγη ώρα αφότου το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 20.000 στρατιώτες στα σύνορά της με την Ουκρανία και πως θα μπορούσε να εισβάλει στη χώρα με το πρόσχημα μιας ανθρωπιστικής αποστολής.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας συνόδου ΗΠΑ-Αφρικής που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον, ο αμερικανός πρόεδρος ερωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα εξέταζαν το ενδεχόμενο αποστολής οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία.

«Έχετε υπ' όψιν ότι ο ρωσικός στρατός είναι πολύ μεγαλύτερος από τον ουκρανικό. Έτσι το ζήτημα εδώ δεν είναι αν ο ουκρανικός στρατός έχει επιπλέον όπλα», είπε, σημειώνοντας πως οι αυτονομιστές μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να συγκριθούν με την δύναμη του ουκρανικού στρατού, παρά το ότι έχον προκαλέσει πολλή βία.

«Αν τώρα αρχίσεις να βλέπεις μια εισβολή από τη Ρωσία, τότε προφανώς δημιουργείται μια διαφορετική σειρά ερωτημάτων. Δεν είμαστε ακόμα εκεί», τόνισε.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο αναφορικά με την κατάσταση στα ουκρανικά σύνορα.

«Οι δυο ηγέτες εξέφρασαν ανησυχία για τις ρωσικές δηλώσεις που αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει κάποιος ρόλος για ρώσους «ειρηνευτές» στην Ουκρανία, για την συνεχιζόμενη αύξηση του ρωσικού στρατού στα ουκρανικά σύνορα, και για τη συνεχιζόμενη μεταφορά όπλων από τη Ρωσία προς τους εντολοδόχους της στην Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Ομπάμα δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται μέρα με τη μέρα και βδομάδα με τη βδομάδα για να καθορίσουν τι χρειάζεται η Ουκρανία προκειμένου να αμυνθεί έναντι των αυτονομιστών που στηρίζονται από τη Μόσχα.

Εν αναμονή για τη λίστα των απαγορευμένων εισαγόμενων προϊόντων

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Παρακολούθησης (Rosselkhoznadzor) της Ρωσίας τόνιζε πως οι δηλώσεις του εκπροσώπου της, που έκαναν λόγο για απαγορεύσεις εισαγωγής τροφίμων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ ως αντίποινα, απηχούσαν τις προσωπικές του απόψεις, καθώς δεν έχει ακόμα εγκριθεί λίστα με τα απαγορευμένα προϊόντα.

Το πρακτορείο RIA Novosti μετέδωσε πως ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας, Αλεξέι Αλεξένκο δήλωσε ότι όλα τα φρούτα και λαχανικά από την Ευρώπη και όλα τα προϊόντα που παράγονται στις ΗΠΑ θα απαγορευθούν στο πλαίσιο εντολής του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, για να τιμωρηθούν οι χώρες που επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία.

Όπως ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ο Αλεξένκο, οι απαγορεύσεις στα αγαθά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ θα είναι «σημαντικές» και θα περιλαμβάνουν ειδικότερα τα πουλερικά από τις ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να δίνει στη δημοσιότητα την πλήρη λίστα των προϊόντων που θα απαγορευτούν.

Ωστόσο, η Rosselkhoznadzor ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι της είναι «αδύνατον να σχολιάσει» την εντολή του Πούτιν μέχρις ότου η κυβέρνηση εγκρίνει επισήμως τη λίστα των προϊόντων που θα απαγορευτούν.

«Την ίδια ώρα, σειρά σχολίων που εμφανίστηκαν στα μέσα ενημέρωσης από τον σύμβουλο του επικεφαλής της Rosselkhoznadzor, Αλεξέι Αλεξένκο, θα πρέπει να θεωρηθούν ως προσωπικές απόψεις του και όχι ως επίσημη ανακοίνωση της Υπηρεσίας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η σχετική λίστα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα και εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά και ορισμένες εισαγωγές κρέατος, σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Kommersant, η οποία επικαλείται ανώνυμες πηγές. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, θα επηρεάσει περίπου το 10% των ρωσικών εισαγωγών τροφίμων, αξίας περίπου 4 δισ. δολαρίων ετησίως.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα Vedomosti, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή, ανέφερε πως η λίστα θα περιλαμβάνει κρασιά και βρεφικές τροφές, ενώ άλλη κυβερνητική πηγή ανέφερε πως θα περιλαμβάνει κρέατα, τυριά και γαλακτοκομικά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v