Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Επιστρέφει σε ύφεση με συρρίκνωση ΑΕΠ κατά 0,2%

Αρνητική έκπληξη αποτελούν τα στοιχεία για την ιταλική οικονομία. Βρίσκεται και τεχνικά πλέον σε περιοχή ύφεσης. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ οι αναλυτές έβλεπαν ανάπτυξη κατά 0,1%.

Ιταλία: Επιστρέφει σε ύφεση με συρρίκνωση ΑΕΠ κατά 0,2%

Σε περιοχή ύφεσης βρέθηκε και πάλι η ιταλική οικονομία καθώς το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε τριμηνιαία βάση. Τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύονται χειρότερα των εκτιμήσεων. Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, προέβλεπαν κατά μέσο όρο ανάπτυξη του ιταλικού ΑΕΠ κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο. Η χειρότερη εκτίμηση που διατυπώθηκε έκανε λόγο για ύφεση της τάξεως του 0,1%.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη, συρρικνώθηκε κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ οι αναλυτές έβλεπαν ανάπτυξη κατά 0,1%. Σημειώνεται πως το πρώτο τρίμηνο του 2014 η ιταλική οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 0,1%. Κατά συνέπεια, η Ιταλία βρίσκεται και τεχνικά πλέον σε ύφεση, καθώς ολοκλήρωσε δύο τρίμηνα με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.

Λίγο πριν την ανακοίνωση των στοιχείων, ο υπουργός Οικονομικών Κάρλο Πάντοαν προειδοποίησε πως η ανάπτυξη αποδεικνύεται κατώτερη των προσδοκιών, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί έκτακτο συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, δήλωσε επίσης ότι η Ιταλία δεν θα παραβιάσει τον στόχο για έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ. "Το όριο του 3% δεν θα παραβιαστεί το 2014 ούτε το 2015. Δεν θα υπάρξει ανάγκη για συμπληρωματικό προϋπολογισμό" δήλωσε.

Οι επίσημες προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης κάνουν λόγο για ανάπτυξη 0,8% για το 2014 και έλλειμμα στο 2,6% του ΑΕΠ. Τόσο ο Πάντοαν όσο και ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχουν ωστόσο παραδεχθεί ότι η κατάσταση αποδεικνύεται δυσμενέστερη των αρχικών προβλέψεων. 

"Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη επισημαίνουν την έλλειψη προόδου στην αντιμετώπιση των θεμελιωδών προβλημάτων μίας οικονομίας που είναι σχεδόν στάσιμη εδώ και μία δεκαετία" σχολιάζει το πρακτορείο Reuters. Η κεντρική τράπεζα της χώρας δήλωσε τον προηγούμενο μήνα πως το Ιταλικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 9% από τότε που ξεκίνησε η χρηματοοικονομική κρίση το 2007. 

Ο πρωθυπουργός Ρέντσι έχει ανακοινώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και τη φορολογία για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, όπως επίσης σαρωτική αναδιοργάνωση του δικαστικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης στην Ιταλία. "Πέρα από τη φοροελάφρυνση των 80 ευρώ μηνιαίως για εκατομμύρια χαμηλοεισοδηματίες, ακόμη δεν έχει υλοποιήσει τις υποσχέσεις του" σχολιάζει το Reuters.

"Οι επικριτές του κ. Ρέντσι, τον κατηγορούν ότι ασχολείται περισσότερο από τις μεταρρυθμίσεις για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος και την αναδιοργάνωση της Γερουσίας, χωρίς να επιδεικνύει τον ίδιο ζήλο για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας» σχολιάζουν και οι Financial Times.

«Τα νέα στοιχεία εντείνουν τις πιέσεις προς το Ρέντσι να αποδώσει αποτελέσματα επειγόντως. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποδώσει στην οικονομία και να κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις» εξηγεί και ο Φραντσέσκο Νταβέρι, του πανεπιστημίου της Πάρμα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v