Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γάζα: Εξετάζεται παράταση της εκεχειρίας

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματεύονται στο Κάιρο τους όρους για κατάπαυση πυρός. Ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της εκεχειρίας των 72 ωρών. Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το 31% των νεκρών στην Παλαιστίνη είναι παιδιά, σύμφωνα με την UNICEF.

Γάζα: Εξετάζεται παράταση της εκεχειρίας

Χωρίς εχθροπραξίες συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η εκεχειρία των 72 ωρών στη Γάζα, ενώ αντιπρόσωποι του Ισραήλ και των Παλαιστινίων ετοιμάζονται για νέο γύρο συνομιλιών στο Κάιρο.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές επιβεβαίωσαν την αποστολή μικρών ομάδων αντιπροσώπων στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, όμως δύσκολα θα βρεθεί κοινός τόπος, αφού τα αιτήματά τους είναι αντικρουόμενα.

Οι Παλαιστίνιοι επιμένουν να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας και να ανοίξει τα διασυνοριακά περάσματα, ενώ το Ισραήλ θέλει την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών των Παλαιστινίων, Riyad al-Maliki, δήλωσε πως αναμένει «η εκεχειρία να παραταθεί για άλλες 72 ώρες ή και περισσότερο».

Στις διαπραγματεύσεις συμμετέχουν και οι ΗΠΑ. Μιλώντας στο BBC, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών John Kerry ζήτησε διατήρηση της εκεχειρίας, τονίζοντας ωστόσο πως θα πρέπει να διευθετηθούν κρίσιμα, ευρύτερα ζητήματα.

Στο μεταξύ, ένα νέο προσχέδιο ψηφίσματος για την εκεχειρία στη Γάζα πρόκειται να συζητηθεί σήμερα στον ΟΗΕ.

Χθες το βράδυ, η Ιορδανία κυκλοφόρησε αναθεωρημένο σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο καλεί σε μόνιμη εκεχειρία στη Γάζα και καταδικάζει «κάθε πράξη βίας και επιθετικότητας κατά πολιτών».

Η νέα πρέσβειρα της Ιορδανίας στον ΟΗΕ, Dina Kawar, ανέφερε πως το προσχέδιο ψηφίσματος, που στηρίζεται από τους Παλαιστινίους και τα αραβικά κράτη, υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας με μορφή που θα μπορούσε να τεθεί προς ψηφοφορία.

Σύμφωνα με την Kawar, η Ιορδανία είναι «πολύ ευτυχής» με την εκεχειρία των 72 ωρών που ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ενώ σημείωσε πως βασικός σκοπός του ψηφίσματος είναι να καταστεί μόνιμη η ανακωχή και να οδηγήσει σε επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και σε ανοικοδόμηση της Γάζας.

«Βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις με όλα τα μέλη του Συμβουλίου και ελπίζουμε πως μέσα στις επόμενες μια-δυο ημέρες θα έχουμε αποτέλεσμα», τόνισε.

Ο πρέσβης της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Mark Lyall Grant, δήλωσε πως οι πρέσβεις θα πραγματοποιήσουν συνάντηση στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) για να συζητήσουν το νέο προσχέδιο ψηφίσματος.

Τρομάζουν οι αριθμοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η UNICEF, από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, στις 8 Ιουλίου, έχουν σκοτωθεί 408 παιδιά και περίπου χίλιες φορές περισσότερα παιδιά έχουν τραυματιστεί και αντιμετωπίζουν ένα «εξαιρετικά ζοφερό» μέλλον.

Τα παιδιά της Παλαιστίνης αντιστοιχούν στο 31% των θανάτων πολιτών από τις επιθέσεις στη Γάζα. Περισσότερο από το 70% των 251 αγοριών και 157 κοριτσιών που σκοτώθηκαν, ήταν ηλικίας κάτω των 12 ετών. Η UNICEF υπολογίζει πως περίπου 373.000 παιδιά έχουν υποστεί κάποιου είδους τραυματική εμπειρία και χρήζουν άμεσης ψυχολογικής-κοινωνικής στήριξης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 8 Ιουλίου ανέρχεται σε 1.867, ενώ αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες καθώς τα σωστικά συνεργεία ανακαλύπτουν όλο και περισσότερα πτώματα στα χαλάσματα που αφήνουν πίσω τους οι βομβαρδισμοί.

Από την πλευρά του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης, σκοτώθηκαν 64 στρατιώτες και 3 πολίτες. Ο ισραηλινός στρατός έχει επιστρατεύσει 82.201 εφέδρους και εξαπέλυσε επιθέσεις σε 4.762 στόχους στη Γάζα, ενώ 2.648 βλήματα εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v