Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγκαταλείπει τις... ακτές η μεσαία τάξη των ΗΠΑ

Εσωτερική μετανάστευση προς τις μεσαίες πολιτείες των ΗΠΑ καταγράφουν οι στατιστικές. Οι Αμερικανοί προτιμούν τις μεσαίες πολιτείες κυρίως λόγω των φθηνότερων κατοικιών. Σε ποιες πόλεις σημειώνεται φρενήρης ανάπτυξη.

Εγκαταλείπει τις... ακτές η μεσαία τάξη των ΗΠΑ

Η εσωτερική μετανάστευση είναι γνώριμη πρακτική για τους Αμερικάνους που δεν διστάζουν να αλλάξουν πόλη και πολιτεία σε αναζήτηση νέας εργασίας ή απλώς καλύτερων καιρικών συνθηκών. Πλέον, όμως, η εσωτερική μετανάστευση γίνεται κυρίως για λόγους φθηνότερης… κατοικίας.

Οι πόλεις που καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση είναι εκείνες όπου οι τιμές των κατοικιών είναι χαμηλότερες του μέσου όρου. «Πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της τάσης που ίσχυε κατά την προηγούμενη δεκαετία» σχολιάζει το CNBC θυμίζοντας ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000 το εύκολο χρήμα επέτρεπε την ταχύτατη ανάπτυξη σε πόλεις όπου η αξία των κατοικιών ήταν ακριβότερη του μέσου όρου.

Από τους ανθρώπους που μετακόμισαν σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 μιλίων, το 18% δηλώνει ότι το βασικό κίνητρο ήταν η εύρεση φθηνότερης κατοικίας. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2007 περιοριζόταν στο 8%.

Από το 2011, η Οκλαχόμα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων. Το 2013 ήταν η 12η πόλη με την ταχύτερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Η εισροή εσωτερικών μεταναστών ήταν τόσο έντονη που στην Οκλαχόμα παρατηρείται πρόβλημα πλέον στους παιδικούς σταθμούς, αλλά και με την κυκλοφορία στους δρόμους. Στις πρώτες προτιμήσεις των Αμερικανών βρίσκονται και άλλες πόλεις με φθηνότερες κατοικίες, όπως το Ελ Πάσο, το Σαν Αντόνιο και το Κολόμπους του Οχάιο.

Ο Glenn Kelman, διευθύνων σύμβουλος της Redfin, δήλωσε πως όταν ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το real estate το 2006, προέβλεπε ότι θα υπάρξει σημαντική ανάπτυξη στα παράκτια κέντρα. «Τώρα βλέπουμε ταχύτερη ανάπτυξη στις μεσαίες πολιτείες. Δεν προλαβαίνουμε να προσλαμβάνουμε κόσμο στο Ντάλας, στο Χιούστον και στο Ντένβερ. Και όλοι οι πελάτες μας έρχονται κατευθείαν από το αεροδρόμιο» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Η μεσαία τάξη ενδεχομένως να μην έχει εξαφανιστεί. Απλώς μετακομίζει». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v