Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτει στο 53,8 ο συνολικός ΡΜΙ ευρωζώνης

Ανεβάζει ταχύτητα η ευρωζώνη, αν και τα στοιχεία Ιουλίου αποδεικνύονται οριακά χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων. Ανάπτυξη 0,4% βλέπει για την ευρωζώνη η Markit. Προβληματίζει η επίμονη μείωση των τιμών στον κλάδο υπηρεσιών.

Ανακάμπτει στο 53,8 ο συνολικός ΡΜΙ ευρωζώνης

Επιτάχυνση δραστηριοτήτων καταγράφεται στον ιδιωτικό τομέα της ευρωζώνης, αν και τα στοιχεία Ιουλίου αποδεικνύονται οριακά χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων. Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στο 53,8 -έναντι αρχικής εκτίμησης στο 54- από 52,8 τον προηγούμενο μήνα. Ο αντίστοιχος δείκτης για τις δραστηριότητες του κλάδου υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο 54,2  -έναντι αρχικής εκτίμησης στο 54,4- από 52,8 τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Markit, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ρυθμό ανάπτυξης για την ευρωζώνη της τάξεως του 0,4% στο τρίμηνο. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι ανεβαίνει ο ρυθμός ανάπτυξης στις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης» αναφέρει ο Chris Williamson, επικεφαλής ανάλυσης της Markit και συμπληρώνει: «Η ανησυχία είναι πως δεν δημιουργείται παρά ήπια αύξηση των θέσεων εργασίας. Υπάρχει επίσης σημαντική αβεβαιότητα για την κατεύθυνση που θα πάρει ο ρυθμός ανάπτυξης τους επόμενους μήνες».

Ο υποδείκτης ΡΜΙ για την απασχόληση ενισχύθηκε στο 51 από 50,7 τον προηγούμενο μήνα. Πλέον βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2011, αλλά οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε νέες μειώσεις τιμών για να ανεβάσουν τον τζίρο τους. Ο δείκτης τιμών για τον κλάδο υπηρεσιών -που βρίσκεται κάτω από το 50 από τα τέλη του 2011- υποχώρησε στο 48,5 από 49,2 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται πως ένδειξη κάτω του 50 αντιστοιχεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων - τιμών.

Ο γερμανικός συνολικός ΡΜΙ αποδεικνύεται οριακά χαμηλότερος από την αρχική εκτίμηση. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 55,7 έναντι αρχικής εκτίμησης στο 55,9 και ενώ τον προηγούμενο μήνα άγγιξε το 54. Ο γερμανικός κλάδος υπηρεσιών επίσης ανακάμπτει με τον σχετικό δείκτη ΡΜΙ να ενισχύεται στο 56,7 -έναντι αρχικής εκτίμησης στο 56,6- από 54,6 τον προηγούμενο μήνα.

Στη Γαλλία ο συνολικός ΡΜΙ ανέκαμψε στο 49,4 από 48,1 τον προηγούμενο μήνα. Ο γαλλικός κλάδος υπηρεσιών πάντως επέστρεψε στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων με τον σχετικό ΡΜΙ να διαμορφώνεται τον Ιούλιο στο 50,4 από 48,2 τον προηγούμενο μήνα. Είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται πάνω από το 50 από τον Απρίλιο. «Οι δείκτες ΡΜΙ εξακολουθούν να δείχνουν ότι ο ιδιωτικός τομέας αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της αδύναμης ζήτησης», δήλωσε ο οικονομικός αναλυτής της Markit, Jack Kennedy, και συμπλήρωσε: «Διαπιστώνεται ότι οι τιμές εξακολουθούν να μειώνονται».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v