Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μείωση 98% στα κέρδη της Credit Agricole

Δύσκολοι καιροί για τις γαλλικές τράπεζες. Λίγες ημέρες μετά τις ζημιές ρεκόρ για την ΒΝΡ, η Credit Agricole δηλώνει ότι εξανεμίστηκε η κερδοφορία της. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στην Banco Espirito Santo και επωμίζεται κόστος 708 εκατ.

Μείωση 98% στα κέρδη της Credit Agricole

H Credit Agricole, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο μείωση των κερδών κατά 98% κυρίως λόγω της έκθεσής της στην Banco Espirito Santo. Συγκεκριμένα, τα κέρδη της μειώθηκαν στα 17 εκατ. ευρώ από 696 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Τα αποτελέσματα αποδεικνύονται χειρότερα των προσδοκιών καθώς οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη μείωση των κερδών στα 387,4 εκατ. ευρώ. Η γαλλική τράπεζα όμως, ανακοίνωσε ότι καταγράφει προβλέψεις 708 εκατ. ευρώ, καθώς κατέχει το 14,6% της πολύπαθης πορτογαλικής τράπεζας που χθες οδηγήθηκε σε κρατική στήριξη με ζημίες για τους μετόχους και τους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης.

«Η Credit Agricole μειώνει τις μυριάδες τοποθετήσεις της σε χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, από την Emporiki στην Ελλάδα μέχρι την ισπανική Bankinter» δήλωσε ο Omar Fall, της Jefferies International και συμπλήρωσε: «Μία από τις τελευταίες τοποθετήσεις που είχαν κρατήσει ήταν η Banco Espirito Santo και όλοι βλέπουμε πως δεν είχε καλή κατάληξη».

Η αντίδραση των αγορών στην κρατική στήριξη της Banco Espirito Santo πάντως ήταν ευνοϊκή. Η μετοχή της Credit Agricole ενισχύθηκε χθες κατά 2% στο άκουσμα της είδησης, με αποτέλεσμα τα κέρδη της για το 2014 να ενισχύονται στο 11%. Αντιθέτως, η μετοχή της μεγαλύτερης γαλλικής τράπεζας, της BNP Paribas, υποχωρεί φέτος κατά 11% και της Societe Generale κατά 12%. Η BNP κατέγραψε στο τρίμηνο ζημιές ρεκόρ 4,32 δισ. δολ. μετά την επιβολή προστίμου ύψους 9 δισ. δολ. από τις αμερικανικές αρχές για συστηματική παραβίαση των κυρώσεων σε χώρες όπως το Σουδάν, το Ιράν και η Κούβα.

Αντίστοιχες συνομιλίες έχουν ξεκινήσει μεταξύ των αμερικανικών αρχών και της Credit Agricole, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Jean Paul Chifflet κατά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v