Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody's: «Κίνδυνοι» για το γαλλικό δημοσιονομικό πρόγραμμα

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι το 60% των περικοπών στις δαπάνες της περιόδου 2015-2017 δεν έχει ακόμα οριστεί από την κυβέρνηση. Τονίζει ακόμη ότι το αδύναμο αναπτυξιακό περιβάλλον στη χώρα δυσκολεύει την εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης της οικονομίας.

Moodys: «Κίνδυνοι» για το γαλλικό δημοσιονομικό πρόγραμμα

Η γαλλική κυβέρνηση πρόσφατα αναπροσάρμοσε εκ νέου τη δημοσιονομική της στρατηγική, ωστόσο το νέο πρόγραμμα εξυγίανσης έχει υψηλό ρίσκο εφαρμογής, αναφέρει η Moody's σε έκθεσή της για την γαλλική οικονομία.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα στις περικοπές δαπανών προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανταγωνιστικότητα. Το σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα εξυγίανσης αξίας 18 δισ. ευρώ το 2014 και 50 δισ. ευρώ μεταξύ 2015 έως 2017.

Οι περικοπές αγγίζουν κάθε επίπεδο του δημοσίου τομέα αλλά εστιάζουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην υγειονομική περίθαλψη και στην κοινωνική ασφάλιση, αναφέρει ο διεθνής οίκος.

Αν εφαρμοστούν πλήρως τα μέτρα αυτό θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, σημειώνει

Ωστόσο η Moody's επισημαίνει ότι το 60% των περικοπών στις δαπάνες της περιόδου 2015-2017 δεν έχει ακόμα οριστεί από την κυβέρνηση, ζήτημα το οποίο έχει επισημανθεί από εγχώριους φορείς καθώς και από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Επίσης η Moody's τονίζει ότι το αδύναμο αναπτυξιακό περιβάλλον στη χώρα δυσκολεύει την εφαρμογή του σχεδίου της γαλλικής κυβέρνησης.Παράλληλα υπογραμμίζει ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Γαλλίας παραμένουν αδύναμες σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν αξιολογηθεί με Aa1.

Σημειώνεται ότι ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε τις προοπτικές ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας στο 0,6% το 2014 και στο 1,3% το 2015 (από 1% και 1,5% αντίστοιχα).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v