Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: «Παγώνει» τη συμφωνία Rheinmetall-Ρωσίας

Η Γερμανία αποφάσισε να "παγώσει" τη συμφωνία Rheinmetall με τη Ρωσία, στο πλαίσιο των αυστηρότερων κυρώσεων της ΕΕ. Ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει αποζημίωση η γερμανική εταιρεία.

Γερμανία: «Παγώνει» τη συμφωνία Rheinmetall-Ρωσίας

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας επιβεβαίωσε το «πάγωμα» της συμφωνίας εξαγωγής εξοπλισμού εξομοίωσης μάχης της Rheinmetall προς τη Ρωσία, σύμφωνα με το Reuters.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως υπό το φως των κυρώσεων της ΕΕ, ανακλήθηκε η άδεια εξαγωγής κέντρου εκπαίδευσης μαχών», ανέφερε εκπρόσωπος του Sigmar Gabriel.

Η Rheinmetall γνωστοποίησε σήμερα προς βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη γερμανική κυβέρνηση.

Η πρόθεση του Βερολίνου να σταματήσει τη συμφωνία, η οποία είχε γίνει γνωστή από τον Μάρτιο, είναι πλέον έγγραφη, όπως δήλωσε η εταιρεία, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες του συμβολαίου, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ, ούτε να αναφέρει εάν θα ζητήσει αποζημίωση από την γερμανική κυβέρνηση.

Η εταιρεία έχει επανειλημμένως δηλώσει πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν θα έχουν μεγάλες επιπτώσεις στις δραστηριότητές της, αφού το συγκεκριμένο κέντρο εκπαίδευσης μαχών, που είναι και το μοναδικό μεγάλο συμβόλαιο με τη Ρωσία, έχει ήδη παραδοθεί και πληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος του.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, το συγκεκριμένο κέντρο, που αναμένονταν να τεθεί σε λειτουργία φέτος, έχει τη δυνατότητα εκπαίδευσης 30.000 στρατιωτών ετησίως στους υψηλής τεχνολογίας εξομοιωτές του.

Χθες, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει πως οι νέες, αυστηρές οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα πλήξουν τη γερμανική οικονομία, είναι όμως απαραίτητες για χάρη της ειρήνης στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο Interfax-AVN ανέφερε πως ρώσος αξιωματούχος της Στρατιωτικής-Βιομηχανικής Επιτροπής της χώρας γνωστοποίησε την αναστολή του ρωσο-ιταλικού project για τον σχεδιασμό υποβρυχίων S1000. Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, οι ιταλοί αποφάσισαν να μην προχωρήσει το project, ενώ σχολίασε πως η πολιτική υπερίσχυσε των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Αντιθέτως, η Γαλλία δεν θα διακόψει το συμβόλαιό της για την παράδοση στη Ρωσία των πολεμικών πλοίων Mistral.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v