Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γάζα: «Κενό γράμμα» και η νέα προσπάθεια εκεχειρίας

Ένα παιδί νεκρό και 30 τραυματίες από ισραηλινή επίθεση σε προσφυγικό καταυλισμό στη Γάζα, παρά τη μονομερή επτάωρη ανθρωπιστική εκεχειρία που κήρυξε το Ισραήλ. Διεθνής κατακραυγή για τη νέα επίθεση σε σχολείο του ΟΗΕ. Πλησιάζουν τους 1.800 οι νεκροί από την πλευρά των Παλαιστινίων.

Γάζα: «Κενό γράμμα» και η νέα προσπάθεια εκεχειρίας

Μπορεί το Ισραήλ να κήρυξε επτάωρη μονομερή εκεχειρία, για ανθρωπιστικούς όπως έλεγε λόγους, όμως δεν σταμάτησε τις επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με καταγγελίες των παλαιστινιακών ιατρικών υπηρεσιών, λίγα μόλις λεπτά αφότου τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία, ένα κοριτσάκι 8 χρόνων σκοτώθηκε και 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στο δυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας. Οι παλαιστινιακές υπηρεσίες απέδωσαν τα πυρά σε επιδρομή της ισραηλινής αεροπορίας εναντίον κατοικίας στον προσφυγικό καταυλισμό του Σάτι.

Από την πλευρά τους, οι Ισραηλινοί καταγγέλουν ότι τουλάχιστον τέσσερις ρουκέτες έχουν πλήξει το έδαφός του από τον παλαιστινιακό θύλακα. Ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας Άσραφ αλ Κούντρα δήλωσε ότι η επίθεση εναντίον ενός σπιτιού στον καταυλισμό Σάτι σημειώθηκε μετά την έναρξη της εκεχειρίας.

Η μονομερής εκεχειρία, που όπως ανακοίνωσε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα ίσχυε από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα σήμερα, είχε στόχο να διευκολύνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και να δώσει τη δυνατότητα σε κάποιους από τους εκατοντάδες Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, η εκεχειρία, που θα διαρκέσει από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα -υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα παραβιαστεί από τη Χαμάς- θα εφαρμοστεί σε όλες τις περιοχές εκτός από τη Ράφα, όπου ο ισραηλινός στρατός έχει εντείνει τις επιθέσεις.

«Αν παραβιαστεί η εκεχειρία, ο στρατός θα επιστρέψει τα πυρά κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας», ανέφερε.

Μετά από 27 ημέρες, το Ισραήλ φαίνεται πως περιορίζει την επίθεσή του, απουσία συμφωνίας με τη Χαμάς, λέγοντας πως ο στρατός κοντεύει να ολοκληρώσει τον κύριο στόχο, που είναι η καταστροφή των διασυνοριακών τούνελ από τη Γάζα, ενώ βρίσκεται σε ετοιμότητα να επαναλάβει τις επιθέσεις ως απάντηση σε όποιες μελλοντικές επιθέσεις από την πλευρά των Παλαιστινίων.

Η Χαμάς από την πλευρά της υποδέχθηκε με μεγάλη επιφύλαξη την ανακοίνωση της μονομερούς εκεχειρίας. «Η ηρεμία που διακήρυξε το Ισραήλ είναι μονομερής και έχει στόχο να στρέψει την προσοχή από τις ισραηλινές σφαγές. Δεν εμπιστευόμαστε μια τέτοια ηρεμία και απευθύνουμε έκκληση στον λαό μας να είναι επιφυλακτικός», δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Σαμί Αμπού Ζουχρί.

Σημειώνεται ότι ο Νετανιάχου δέχτηκε έντονη κριτική από μέλη της Κνεσέτ ότι προσπαθεί να περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις χωρίς να υπάρξει πρώτα συμφωνία με τη Χαμάς ή τη διεθνή κοινότητα.

Τρομοκρατική επίθεση(;) στην Ιερουσαλήμ

Ένας εκσκαφέας προσέκρουσε σε λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ ανατρέποντάς το, σε ένα συμβάν το οποίο η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να είναι τρομοκρατική επίθεση. Πηγές των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας σημείωσαν ότι στο λεωφορείο δεν υπήρχαν επιβάτες, Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ένας 25χρονος περαστικός έχασε τη ζωή του, ενώ υπάρχουν και πέντε τραυματίες. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι ένας αστυνομικός πυροβόλησε εναντίον του οδηγού του εκσκαφέα «εξουδετερώνοντάς τον». 

Διεθνής κατακραυγή για την επίθεση σε σχολείο του ΟΗΕ

Η ανακοίνωση για την εκεχειρία, που έγινε πρώτα σε παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης, αποφασίστηκε μετά την ασυνήθιστα έντονη κριτική που δέχθηκε το Ισραήλ από την Ουάσιγκτον για τον νέο βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ, στον οποίο σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν χαρακτήρισε την επίθεση εγκληματική ενέργεια και ζήτησε να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για αυτήν τη "νέα κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου".

Από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 1.800 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 400 παιδιά, ενώ οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 9.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Παράλληλα, ανθρωπιστικές οργανώσεις υπολογίζουν πως έχουν καταστραφεί περισσότερα από 10.000 σπίτια Παλαιστινίων. Το Ισραήλ μετρά νεκρούς 64 στρατιώτες και 3 πολίτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v